grčevi u stomaku
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovi gasovi mogu izazvati nadutost, nelagodnost i grčeve u stomaku.

Iako su sve mahunarke bogate vlaknima, određene vrste pasulja imaju veći sadržaj oligosaharida i izazivaju jače nadimanje. Na primer:

Manje gasova izazivaju sočivo, mung pasulj i leblebije.

Više gasova izazivaju crni pasulj, bubrežni pasulj i beli pasulj.

Ako imate osetljiv stomak, birajte mahunarke sa manjim sadržajem vlakana ili ih pripremajte na način koji smanjuje gasove.

Da li je nadutost posle pasulja neizbežna?

Ne mora biti! Svako telo drugačije reaguje na pasulj, a osobe koje redovno konzumiraju vlakna često imaju bolju toleranciju. Međutim, postoje trikovi koji mogu smanjiti stvaranje gasova.

Ako želite da uživate u pasulju bez neprijatnih nuspojava, probajte sledeće metode:

 Namakanje pre kuvanja – Potopite pasulj u vodu najmanje 8 sati, a idealno preko noći. Ovo pomaže da se razgrade šećeri koji uzrokuju nadimanje.

pasulj

Foto: Shutterstock

 

Temeljno ispiranje i kuvanje – Uvek operite pasulj (posebno konzervirani), a zatim ga kuvajte na laganoj vatri duže vreme kako biste smanjili tvrdoću ljuske i olakšali varenje.

 Dodavanje začina koji smanjuju gasove – Pri kuvanju dodajte lovorov list, kim, majoran, majčinu dušicu ili đumbir. Ove biljke imaju karminativna svojstva koja pomažu u smanjenju gasova.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

 

 Postepeno povećavanje unosa vlakana – Ako retko jedete pasulj, uvodite ga u ishranu postepeno kako bi se digestivni trakt prilagodio.

Probajte enzime za varenje – Postoje suplementi, poput alfa-galaktozidaze, koji pomažu telu da razgradi oligosaharide i spreče nadimanje.

Ako i pored svih trikova osetite nelagodnost, jednostavno sačekajte da prođe – vaš organizam će vremenom postati tolerantniji na pasulj.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading