PREHRAMBENA INDUSTRIJA U ŠOKU Larve crva kao novi izvor proteina u ishrani
Evropska unija je nedavno odobrila upotrebu brašna od larvi crva u prehrambenim proizvodima.
Ovo je prvi put da je nešto poput ovog odobreno i to za proizvode poput hleba, kolača, sira, testenina i prerađenih proizvoda od krompira.
Iako mnogi insekti širom sveta već služe kao hrana, u Evropi su do sada bili tabu.
Prema podacima FAO-a, insekti čine značajan deo ishrane za oko dve milijarde ljudi u Africi, Aziji i Latinskoj Americi, a više od 2.000 vrsta insekata smatraju se jestivima.
Larve žutog crva brašnara su bogate proteinima (sadrže između 50-55% proteina), kao i gvožđem, cinkom i vitaminom B12.
Takođe, ekološki su prihvatljiviji od tradicionalnih izvora proteina kao što su meso i mlečni proizvodi, jer im je potrebno manje resursa za proizvodnju.
Međutim, iako je brašno od insekata sada dozvoljeno, njegova upotreba je ograničena.
Na primer, u hlebu može biti samo četiri grama brašna na 100 grama proizvoda. Iako se ovo brašno smatra bezbednim, mnogi potrošači, posebno u Nemačkoj, još uvek nisu spremni da prihvate insekte u svojoj ishrani.
Anketama je čak pokazano da 80% ljudi u Nemačkoj nije voljno da jede insekte.
Iako je upotreba insekata u ishrani još uvek kontroverzna, postepeno se povećava interes za ekološki prihvatljivije izvore proteina.
BONUS VIDEO:
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)