Dobro pročitajte ugovor! Evo u kojim slučajevima turistička agencija može da traži dodatni novac
Foto: Shutterstock

Ukoliko ste avans za svoj aranžman uplatili znatno ranije od datuma polaska, velika je verovatnoća da će vam se agencija obratiti sa zahtevom za doplatu. Ona nije zanemarljiva, i kreće se od 30 evra, pa naviše, u zavisnosti od udaljenosti vaše destinacije. Logično, to će iznervirati većinu ljudi, posebno one koji su strpljivo štedeli svaki dinar kako bi sebi i svojoj porodici priuštili letovanje.

Osnovni problem leži u činjenici da se za prevoz putnika koji svoje aranžmane ugovore preko agencija koriste čarter letovi. Agencije koriste takve usluga avio kompanija budući da su karte na taj način povoljnije i da su samim tim konkurentniji na tržištu. Ipak, sa čarter letovima postoji jedna caka.

Agencije ih ne plaćaju u potpunosti, već ih samo ugovaraju sa avio kompanijama uz minimalni avans. Ostatak uplate se realizuje do pred sam polazak, što znači da ukoliko nema dovoljno zainteresovanih polaznika ili se potraživanja ne izmire, avio kompanija ima pravo da uskrati uslugu.

Za razliku od čarter letova, standardni polasci se odmah plaćaju u celini, te putnici imaju svoju rezervaciju i kartu, pa se zbog toga i ne sprovodi dodatna naplata troškova. Upravo tu i nastaje problem budući da su agencije putnicima objasnile da su im tražile doplatu zbog znatnog poskupljenja goriva.

Ako ste u skorije vreme razgovarali sa nekim ko je do svoje destinacije stigao standardnim polascima i saznali da njima nije naplaćen nikakav dodatak, nemojte odmah pomisliti da vas agencija obmanjuje. Istina je da bi svi vlasnici turističkih aranžmana trebalo da se raspitaju o prevozu prilikom uplate odmora. Agencija je u obavezi da vam kaže da li se radi o standardnom ili čarter letu. Takođe, to možete i sami proveriti kada vam agencija pošalje plan vašeg putovanja.

Brojevi čarter letova su obično četvorocifreni i prva cifra im je 8 ili 9, te ih po tome možete prepoznati. Zato, imajte na umu da je usluga čarter putovanja samo ugovorena, a ne i u potpunosti isplaćena i da će realizacija leta biti uslovljena i poskupljenjem cena goriva, a samim tim i inetresovanjem putnika da pristanu na dodatne troškove. Upravo zato, agencije imaju pravo da vam traže doplatu, jer ona nije njihov trošak, već zahtev pružaoca transportnih usluga.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading