SAD I ZVANIČNO POTVRĐENO Evo u kakvoj vodi se Srbi kupaju na crnogorskim kupalištima
Foto: Youtube/Printscreen

Institut za biologiju mora je sproveo analizu kvaliteta vode na 110 lokacija u Crnoj Gori, i prema dobijenim rezultatima, morska voda na crnogorskim kupalištima je odličnog kvaliteta, odnosno sanitarno ispravna i bezbedna za kupanje i rekreaciju.

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 02. do 06. avgusta ove godine, pokazali su da je na 87,3 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 4,5 odsto lokacija dobrog, dok je na 8,2 odsto lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, odnosno da je sanitarno ispravna i bezbedna za kupanje i rekreaciju.

Program praćenja sanitarnog kvaliteta u opštini Ulcinj se realizuje na 18 lokacija i na svim lokacijama voda je bila odličnog kvaliteta. Analize su pokazale da je u Baru od ukupno 15 lokacija voda bila odličnog kvaliteta na njih 14, dok je na 1 lokaciji bila dobrog kvaliteta.

U Budvi od ukupno 32 lokacije, voda je bila odlična na njih 31, a na 1 lokaciji zadovoljavajućeg kvaliteta. U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, na 8 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta, dok je na 1 lokaciji voda bila dobrog kvaliteta. Analize su pokazale da je u Kotoru od ukupno 15 lokacija, voda bila odličnog kvaliteta na njih 12, dok je na 3 lokacije voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 14 ona bila odličnog, na 4 dobrog kvaliteta i na 3 zadovoljavajućeg kvaliteta

Prema zakonskom okviru analize morske vode bi trebalo da se rade minimum jednom mesečno, ali zbog povećanog broj turista na crnogorskoj obali tokom sezone, Javno preduzeće "Morsko dobro" je odlučilo da se analize rade češće, na svakih 15 dana, kako bi imali što bolju i kompletniju sliku kvaliteta vode, te pravovremeno uticali na zaštitu zdravlja kupača u vodi koja je zdrava, čista i bez fekalija.

Komentari (1)

Loading
Uhgh

12.08.2022 01:19

Svake godine smo imali stomacni virus. Fuj