NEUKROTIVA SRPSKA LEPOTICA KOJU MORATE OBIĆI OVOG LETA Planina sa tri jezera, dve lekovite reke i šest manastira!
Branko Radičević

Golija je jedna od najlepših i najšumovitijih planina u Srbiji. Prostire se na teritoriji pet opština i to: Ivanjice, Novog Pazara, Raške, Sjenice i Kraljeva.

Ime ove planine verovatno potiče od njene veličine i prostranosti, pa je u narodu bila poznata kao „golema planina“. Jedna izreka koja najbolje opisuje Goliju je „ne zna Golija šta je delija“, a ova izreka pokazuje nepokorne delove i visine na kojima se ni najveći junak ne bi snašao.

Okružena planinama jugozapadne i centralne Srbije, Golija svojom masivnošću dominira krajolikom i zauzima površinu skoro dva puta veću od susednog i mnogo poznatijeg Kopaonika.

Zašto posetiti baš Goliju

Ne samo da je bogata šumama, nego i pravim prirodnim biserima jer je na njenim proplanicima skriveno nekoliko planinsikih ledničkih jezera, koji su prava prirodna oaza na preko hiljadu metara nadmorske visine. Najpoznatije reke koje izviru na Goliji su Studenica i Moravica. Takođe, tamo se nalaze i tri manja jezera okružena nestvarnom prirodom – Tičar (Dajićko jezero), Nebeska suza na Okruglici i Košaninovo jezero.

NEUKROTIVA SRPSKA LEPOTICA KOJU MORATE OBIĆI OVOG LETA Planina sa tri jezera, dve lekovite reke i šest manastira!

Branko Radičević

 

Pored fascinanatnih predela, ono što može da privuče brojne posetioce upravo na Goliju jeste izuzetno bogatstvo kulturno-istorijskog nasleđa. Na ovom području nalaze se manastiri stari nekoliko vekova, ali i veliki broj crkava u kojima je ispisana srpska istorija.

Kaže naš narod da bolje planine za popravljanje krvne slike nema. Posetite ovu planinu i uverite se sami. Zbog jedinstvenih klimatskih odlika idealna je za lečenje velikog broja bolesti: hronično repiratornih oboljenja kao što su bronhitis, astma i emfizem; kod raznih bolesti krvi poput trombocitopenije, leukopenije, maligne hemopatije, i anemije.

Biciklistička tura

Na Goliji postoji nekoliko jasno obeleženih biciklističkih staza. Na rutama su postavljene drvene nadstrešnice i klupe za odmor biciklista, pešaka i planinara. „Planinarsko društvo Golija” iz Ivanjice organizuje veliki broj atraktivnih programa i tura koje, zahvaljujući uslugama iskusnih vodiča, pogoduju i početnicima.

UNESCOV REZERVAT BIOSFERE

Golija  je jedna od najlepših i šumama najbogatijih planina u Srbiji, koju je UNESCO proglasio Rezervatom biosfere “Golija-Studenica”. A, Vlada Republike Srbije je 2001. godine donela Uredbu kojom se planina Golija stavlja pod zaštitu kao “Park prirode Golija” i svrstava u 1. kategoriju zaštite kao prirodno dobro izuzetnog značaja.

Krstarenje ovom planinskom lepoticom vam nikada neće dosaditi. 

Ukoliko se odlučite da stvarate uspomene na Goliji budite sigurni da ćete preporoditi dušu i telo i da ćete se na pravi način odmoriti u onom najlepšem što priroda može da vam ponudi. 

Poseti Goliju - Doživi Srbiju!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading