ČUDO KINE Svetski finansijski centar
Foto: Shutterstock

Šangajski Svetski finansijski centar je četvrta po visini zgrada na svetu. Počela je da se gradi krajem leta 1997. godine. Međutim, naredne godine, usled finansijske krize, izgradnja nebodera se usporila pa je projekat produžen na 10 godina. Aktivno finansiranje je nastavljeno tek 2003. godine. Zatim je započeta unutrašnja dekoracija objekta, koja je trajala 12 meseci. U početku je planirana izgradnja 460 metara zgrade na 94 sprata, ali 2003. godine projekat je revidiran na 492 metra  i 101 sprat. Bilo je nesuglasica kineskih vlasti i japanske kompanije „Mori bilding“ koja je gradila objekat, što je inače tumačeno kao znak loših odnosa Kine i Japana. Gradonačelniku Šangaja se učinilo da veliki okrugli prozor na vrhu isuviše podseća na izlazeće sunce (simbol Japana), pa je prozor dobio oblik trapeza.

Unutrašnja površina zgrade je oko 378 hiljada kvadratnih metara, u njoj su instalirane 33 pokretne stepenice i 31 brzi lift, a glavna karakteristika ovog nebodera je da može da izdrži zemljotres jačine sedam stepeni Rihterove skale. Interesantno je i da je svaki 12. sprat šangajskog Finansijskog centra (12, 24, 36…) dodatno osiguran da bi se posetioci i zaposleni zaštitili od požara i drugih vanrednih situacija dok spasioci ne stignu. Podovi na ovim spratovima imaju armiranobetonski okvir koji povećava čvrstinu zgrade. Uvođenje takve zaštite u projekat ove veličine povećalo je ukupne troškove nebodera za 200 miliona dolara. Ali, s obzirom da se teroristički napad u Njujorku desio tokom izgradnje Centra, japanski inženjeri su, ne želeći da ponove tužno iskustvo Amerikanaca, odlučili da učine sve kako bi zaštitili građane od mogućih pretnji.

Podzemni deo nebodera je garaža od tri sprata za parking. Razne prodavnice,  konferencijski centar i prostorije za bankete nalaze se od nivoa 1 do nivoa 5. Od sedmog do 77. nivoa su smešteni kancelarijski prostori koje iznajmljuju mnoge kineske i strane kompanije. U sklopu ovog nebodera je u luksuzni hotel „Park Hajat Šangaj“. On zauzima prostor od 79. do 93. sprata, ima 174 sobe i nekoliko predsedničkih apartmana. U zgradi Svetskog finansijskog centra radi više od 12.000 ljudi.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading