SRPSKI DRAGULJ POSTAJE MALA ŠVAJCARSKA Lekovita voda i srednjovekovni manastiri veliki turistički potencijal (FOTO)
Foto: RINA

„Pre svega nas očekuje završetak saobraćajnice od magistralnog puta do vidikovca na Kablaru. U završnoj fazi je izgradnja parkinga u gornjem delu i u narednih nekoliko dana završavamo pet kilometara puta. Naredne godine planirano je još četiri kilometra, vrednosti 250 miliona dinara kao i izgradnja samog vidikovca sa pristupnim stazama za šta je namenjeno 130 miliona, kao i ekološki katamaran koji će moći da prevozi turiste jezerom”, rekao je Todorović.

Foto: RINA

 

Veoma bitno i sa strane čačanske i lučanske strane je most preko Zapadne Morave i razvoj same saobraćajnice do vrha Ovčara sa izgradnjom paraglajding staze. Ovim mostom opština Lučani dobija mogućnost da razvija i svoje turističke sadržaje, kamp AMSS, reskonstrukcija otvorenih bazena koji su bili u funkciji do pre desetak godina i sve ono što svojim planskim aktima žele da urade.

„Što se tiče grada Čačka, samo će 90 miliona biti investirano u ekologiju u narednoj godini. A u planu su i veliki kapitalni projekti, po bileteralnom sporazumu Republike Srbije i Mađarske, oko 35 miliona evra izdvojiće se za potpuno izmuljavanje i čišćenje jezera Međuvršje. Završili smo elaborat o proceni uticaja na životnu sredinu i očekujemo da u narednoj godini i ovaj projekat krene u realizaciju”, kazao je za RINU, Todorović.

Naredne nedelje trebalo bi da se raspiše javna nabavka za izgradnju RH centra u samoj Ovčar Banji. Todorović dodaje da je za ovaj projekat opredeljeno pet miliona evra za izgradnju i opremanje i da je on krucijalan za zdravstveni turizam.

Foto: RINA

 

„Za očekivati je da će Ovčar Banja, na 5.000 hektara zaštićenog područja sa svim manastirima biti jedna od najlepših banjskih lečilišta i turističkih atrakcija, od staza za planinare i alpiniste, železničke stanice, trga u Ovčar Banji, prirodnjačkog muzeja koji će biti gotov do kraja ove godine. Dosta će se ulagati i u sport i rekreaciju. U narednoj godini po završetku projekta za kanalizaciju i vodovodnu mrežu, očekujemo četiri miliona za investiciju. A i prilazi manastirima će biti uređeni, u toku je izgradnja parkinga ispred manastira Blagoveštenje i samo ta investicija iznosi 14 miliona dinara. Zaočekivati je da će u naredne dve godine preko 55 miliona evra biti uloženo u projekte”, zaključio je Todorović.

Komentari (1)

Loading
Jelena

15.10.2021 14:38

Stvarno je dragulj. Ranije nisam razmišljala o ovom delu Srbije, ali sada sve češće razmišljam. Ima šta da se vidi i sa vode, i na kopnu. Vredelo bi iznajmiti autorent, pa obići tih desetak manastira, a onda nekim brodićem obići klisuru. Izgleda nestvarno i čisto k'o suza, što baš i nije slučaj sa većinom reka u Srbiji.