DRAGAČEVSKO MORE: Jezero Goli kamen puno je kupača, ali pojedini zbog misterioznih priča često beže sa njegovih obala (FOTO)
Foto: RINA

Foto: RINA

 

Lučani – Kupališna sezona  na mnogim bezenima i rekama širom Serbije je počela, ali malo ko zna da i Dragačevci imaju svoje more kako oni nazivaju jezero Goli kamen koje se nalazi ušuškano u šumskoj  oazi između sela Kotraža i Vučkovuca, na samo 17 kilometara od centra Guče. Ova veštačka akumulacija nastala je izgradnjom brane 1990. godine i bila namenjena pre svega za vodosnabdevanje. Međutim, toj nameni jezero nikad nije služilo, pa je sada to netaknuta prirodna oaza između Kotraže i Vučkovice.

„Čim krenu letnji dani ovde se okupljaju meštani okolnih sela. Prava je prirodna oaza, za uživanje u plivanju ali i pecanju jer je ova voda izuzetno bogata brojnim vrtstama, pa se za udicu mogu uhvatiti šaran, som, babuška, karaš“, kaže meštanin Vučkovice.

Foto: RINA

 

Međutim, jedinu senku na ovu prirodnu oazu bacaju priče koje već odavno kruže, a vezane su za izgradnju jezera Goli kamen. Dugo se spekulisalo da je prikom iskopavanja na dnu jezera sakriven opasan nuklearni otpad koji je, kako su govorili, stigao iz Slovenije. Pojedini su u to poveravali i njih nema čak ni na obalama, a ostali meštani uživaju u čistoj vodi i netaknutoj prirodi.

“Nema prostora za bilo kakve spekulacije kad je u pitanju ovo jezero. Izgrađeno je kako bi se rešio dugogodišnji problem koji meštani imaju sa vodom, ali zbog izuzetno sušnih godina nivo je opao, tako da voda sa ove akumulacije ne može da se koristi za ove svrhe, već ima isključivo turistički potencijal. Uređena je i putna infrastruktura kako bi posetici do ove lokacije lakše stizali”, rekao je za RINU, predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović.

Foto: RINA

 

Jezero Goli Kamen zahvata površinu od 7,4 hektara i nalazi se na 550 metara nadmorske visine, a vodom ga snabdevaju dva potoka koja teku iz ivanjičkih sela Lisa i Luke.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

Komentari (0)

Loading