Napušteni vijetnamski vodeni park i dan danas je jeziv turistički magnet! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Vodeni park Ho Thui Tien u Vijetnamu bio je bio otvoren samo oko dve godine. Od tada propada. Bizarna stvar: i dalje je apsolutni magnet za posetioce. 

U unutrašnjosti Vijetnama, u blizini grada Hue, postoji popularna, ali manje poznata turistička atrakcija van granica zemlje. Ne govorimo o hramu ili nekom drugom prilično „klasičnom“ prizoru, već o vodenom parku Ho Thui Tien. Ali posetioci ne dolaze da se kupaju. Umesto toga, žele da posete najpoznatije Izgubljeno mesto u Vijetnamu.

Jer je vodeni park Ho Thui Tien zatvoren već 15 godina i od tada propada. Od nekada glamuroznog kompleksa ostale su samo ruševine, iznova i izmazane grafitima. Tamo gde su se deca nekada zabavljala, u bazenima je sada samo mutna voda do člankova. Tri preostala tobogana sve su više obrasla džunglom. Postoje li još uvek neki od krokodila koji su nekada bili jedna od atrakcija vodenog parka?

Napušteni vijetnamski vodeni park i dan danas je jeziv turistički magnet! (FOTO)

Foto: Shutterstock

 

Kako izveštava „ Atlas Obscura “, vodeni park Ho Thui Tien otvoren je 2004. godine - mada sa nekoliko problema. Koštao je ekvivalent od tri miliona dolara, ali nije bio gotov kad se otvorio. Srce parka bila je trospratna, prohodna skulptura zmaja usred veštačkog jezera. Unutra su se nalazili akvarijumi u kojima su bile ribe i već pomenuti krokodili. U zmajev stomak možete ući preko tri mosta.

Međutim, samo dve godine kasnije, vodeni park je morao ponovo da se zatvori zbog finansijskih problema. Verovatno niko u to vreme ne bi mogao pretpostaviti da je njegovo „najuspešnije“ vreme još uvek ispred njega. Jer u isto vreme kada su propali svi planovi za oživljavanje Ho Thui Tien-a, napušteni vodeni park postajao je sve popularniji. I zaista sa obožavaocima Izgubljenih mesta, privučenih magijom propadanja kojim mesto i danas odiše.

Kupanje se ne preporučuje: Kao izgubljeno mesto, vodeni park je popularniji od vremena otvaranja. 

U početku nešto kao uputa, danas turisti zapravo dolaze u Hue radi vodenog parka. I tako gradu dati mali turistički bum koji čak stvara i radna mesta. Na ulazu u park su samozvani zaštitari koji dozvoljavaju turistima da uđu u objekat za malu „ulaznicu“. Povremeno postoje i prodavci koji prodaju osveženje.

Za mnoge posetioce verovatno su predstavljali opasan dodatak, ali krokodili su sada nestali iz vodenog parka Ho Thui Tien. Na inicijativu VVF-a i PETA-e preseljeni su u pogodnija staništa pre nekoliko godina. Međutim, izričito se preporučuje da se ne ulazi u mutnu vodu parka - ko zna šta tamo još uvek vreba ...

Napušteni vodeni park i dalje privlači bezbroj turista svake godine - možda čak i više nego tokom „života“. Stoga nije iznenađujuće da su se svi prethodni planovi za ponovno otvaranje Ho Thui Tien-a propali.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading