PRAVO IZ BAJKE Neobično SELO u Rumuniji izgleda kao da su ga sagradile VILE (FOTO/VIDEO)
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Zatvorite oči i setite se omiljene priče iz detinjstva.

Onda pogledajte fotografije i recite iskreno – zar ovo mesto ne izgleda kao da u njemu žive junaci iz bajki?

“Castelul de Lut Valea Zanelor”, ime je ovog neobičnog sela, što u prevodu znači “Dvorac od gline, u dolini vila”.

Verovali ili ne, ovo mesto postoji samo 6 godina, ali, već je postalo svetska atrakcija zbog koje ćete zasigurno pomisliti da bajke zaista postoje.

Da biste ga posetili, morate krenuti put Transilvanije, a “Dolina vila”, smeštena je u blizini malog sela Porumbaku De Sus i udaljena je 39 kilometara od grada Sibiu.

Kastelul je zapravo eko selo sa dvorcem,a sagradili su ga Razvan i Gabriela Vasile, bračni par kome je bilo dosta brzog života, asfalta i buke velikog grada.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by L.Ets Travel (@l.ets_travel)

Želeli su da svom detetu da pruže zdraviji način života, te su prodali svoj dom u centru Bukurešta i odlučili da sagrade dvorac od potpuno prirodnih materijala. Sve kućice napravljene su od kombinacije rečnog kamena, gline i peska, a hotel, koji izgleda poput dvorca, ima prizemlje i prvi sprat, 2 kule, 10 soba i čak 50 prozora.

Legenda kaže da su na zemlji na kojoj se zamak nalazi, naseljavala magična bića – vile, i da i dalje štite mesto koje je nekada bilo njihov dom, navodi se na portalu valeazanelor.ro.

Uostalom, ipak je to Transilvanija, te je potpuno normalno očekivati da se i za dolina vila ispredaju neobične legende.

Posetioci mogu da uživaju u zaista bajkovitom pogledu – sa svih strana Kastelul je okružen planinama, nedaleko se nalazi i rečica, a celo seoce prošarano je vrtovima i detaljima kao iz najlepših priča.

Kako bi se mesto očuvalo, primaju se samo male grupe ljudi, a dvorac je posebno interesantan za različite proslave poput venčanja, kršenja i sličnih svečanosti, navodi se na blogu inhabitat.com.

Bajka u malom, da budemo iskreni.

Pogledajte još neke fotografije ovog nestvarnog mesta. Da li biste posetili ovo selo?

Pišite nam u komentarima.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading