ODMOR ZA DUŠU I TELO Srpsko jezero idealna destinacija gde ćete provesti najlepše leto! (FOTO)
Shutterstock

Borsko jezero smešteno je u podnožju planine Crni vrh, udaljeno dvadesetak minuta vožnje od grada Bora, na 438 metara nadmorske visine, glavni je turistički adut ovog kraja.

Jezero je nastalo 1959. godine pregrađivanjem Brestovačke reke, podizanjem brane i akumulacijom vode rečica Valja, Žoni, Marecove reke i dela sliva Zlotske reke. Zahvata površinu od 30 hektara, a dubina vode dostiže i do 48 metara.

Idealno za kupače

Voda je prvenstveno namenjena rudarsko-industrijskim pogonima u Boru, ali isto tako omogućava i razvoj turizma.

U letnjim mesecima temperatura vode dostiže 25 stepeni, što je idealno za kupače. Na obalama jezera se nalazi nekoliko uređenih betonskih, šljunkovitih i travnatih plaža.

ODMOR ZA DUŠU I TELO Srpsko jezero idealna destinacija gde ćete provesti najlepše leto! (FOTO)

Shutterstock

 

Borsko jezero okruženo je listopadnim i četinarskim šumama, zelenim proplancima i livadama.

Omiljeno mesto sportskih ribolovaca

U jezero se redovno pušta po nekoliko tona riblje mlađi sa ciljem da se obogati i poveća riblji fond. Upravo zato, Borsko jezero sa svojom čistom i prozirno bistrom planinskom vodom omiljeno je mesto sportskih ribolovaca istočne Srbije i šireg regiona.

Uz nadmorsku visinu od 438 metara, dominantnu paleovulkansku kupu Tilva Njagra (Crno brdo na vlaškom jeziku) i umereno-kontinentalnu klimu jezero predstavlja glavnu turističku destinaciju grada Bora.

Ako ste i dalje u potrazi za savršenom destinacijom za odmor u Srbiji, pogledajte još fotografija Borskog jezera u nastavku - možda je vaša potraga završena:

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Petar

08.06.2021 14:29

Izgleda baš lepo i neverovatno čisto. Jedino mi fali neka plaža, tako da mi više deluje kao raj za ribolovce. Ne bavim se pecanjem, ali sam stalno u potrazi za novim mesima koja bi trebalo obići, s obzirom da nemam mnogo volje za prelazak granice pod uslovima kakvi su danas. Ali ovako nešto bi moglo, uzmem nešto udobno iz mms auta, i krenem sa porodicom da obiđemo malo kraj u kome nikada ranije nismo bili. Dobra ideja, hvala :)