Bešenovačko jezero – Nazvano i Beli kamen je samo sat vremena od Beograda, odiše prirodnim lepotama, a turisti jure kako bi ga posetili
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Fruška Gora krije čak 16 jezera. Mahom su veštačka, nevelike površine, ali izuzetne lepote. Odličan su izbor za izlet, kupanje tokom leta, a neka od jezera na Fruškoj Gori su pogodna za ribolov. Najpoznatija jezera Fruške Gore su Bešenovačko jezero (Beli Kamen), Ledinačko jezero, Sot, Borkovac, Pavlovačko…

Mi vam predstavljamo možda i najlepše jezero koje ima Fruška Gora – Bešenovačko jezero.

Gde se nalazi/ Kako stići

Bešenovačko jezero se nalazi u blizini mesta Bešenovački Prnjavor na teritoriji opštine Sremska Mitrovica.

Od Beograda je udaljeno oko 80 km i oko sat vremena vožnje ukoliko putujete autoputem i preko Rume. Od Novog Sada je jezero Bešenovo udaljeno 30-ak kilometara.

Zanimljiv je način kako je jezero Bešenovo nastalo. Naime, na ovom mestu se vadila ruda laporac za potrebe cementare u Beočinu. Prilikom eksplotacije probijena je vodonosna žila tako da se kop počeo puniti vodom.

Ekspolatacija rude je odavno prekinuta, a nivo vode stalno raste. Smatra se da je jezero duboko preko 50 m.

Baš zbog sastava stena, jezero su nazvali Beli kamen. Kombinacija belog kamena i strme šumovite litice, doprinose lepoti ovog jezera. Njegova tirkizna boja mnoge podseti na more. 

Veliki broj turista posećuje ovo jezero, pogotovo u letnjim danima. Voda je kristalno čista i pogodna za kupanje. Ne postoji uređena plaža, ali postoji više mesta sa kojih je prilaz vodi pristupačan. Takođe, Bešenovačko jezero je raj za ljubitelje skokova u vodu. 

Pored jezera postoji improvozovani kafić, a u blizini ulazne kapije ima mesta za parking. Međutim, ako jezero posećujete u letnjoj sezoni i tokom vikenda, budite spremni na to da ćete zbog gužve auto ostaviti nekoliko stotina metara pre ulaza.

Osim za kupanje, jezero Beli kamen je odličan izbor i za jednodnevni izlet ili piknik u prirodi.

Jezero je nekada bilo poribljeno. Danas je najveći deo ribe izlovljen, te jezero nije atraktivno za ribolov kao nekada. U plićacima i dalje možete videti jata ribica.

Ledinačko jezero

Ledinačko jezero na Fruškoj Gori slično je Bešenovačkom jezeru, kako po tirkiznoj boji tako i po načinu kako je jezero nastalo – na mestu bivšeg rudnika.  Nažalost, posed na kome se Ledinačko jezero nalazi je u privatnom vlasništvu, pa nije lako doći do njega.

Šta posetiti u blizini:

  • Manastiri na Fruškoj Gori
  • Vrdnik i Vrdnička kula
  • Iriški venac i spomenik Sloboda

 

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading