Kako je olupina aviona na islandskoj plaži tu zapravo dospela?
Foto: Pixbay

Foto: Pixbay

 

 

Mnogi turisti istražuju ostrvo u obilasku „Zlatnog prstena“. Ova ruta uključuje neke od najvažnijih i najlepših znamenitosti u zemlji. Međutim, ako želite da vidite olupinu aviona, koja je sada svetski poznata, morate da skrenete sa rute i nastavite prema jugu Kružnim putem kod Selfossa. Posle otprilike sat i po vožnje i još dva sata hoda, stižete do plaže sa lavom Solheimasandur, na kojoj olupina rđa već skoro 50 godina.

Priča o olupini aviona na Islandu

Kako izveštava islandski onlajn turistički vodič "Vodič za Island", letelica je Daglas DC-3 koji je pripadao američkoj mornarici. Američke snage imale su stalnu bazu na Islandu do 2005. godine i rutinski su nadletale zemlju od 1970-ih kao deo svog jednostranog odbrambenog sistema. 21. novembra 1973. letelica je poletela sa sedam članova posade sa broda iz Hefa na istočnoj obali Islanda u pravcu Keflavika. Ali nikad nije stiglo tamo.

Prema izveštaju o nesreći, koji je objavljen na stranici o Avionskim događajima, DC-3 je dospeo u stanje jakog zaleđivanja. Zbog toga pilot nije mogao da održi visinu i morao je hitno da sleti na reku pokrivenu ledom u blizini obale. Težina mašine probila je led, ali srećom nije potonula, tako da su svi članovi posade mogli da se spasu. U padu pri sletanju niko nije povređen.

Olupina aviona je sada poznato mesto

Od oštećenog aviona ostala je samo ova olupina. Danas vidimo samo glavni trup, jaka kiša, mraz i jake oluje doveli su do toga da se DC-3 sve više raspada. Danas je olupina glavno mesto koje fascinira fotografe iz celog sveta. Jedan od razloga je svakako surovi pejzaž koji ga okružuje. 

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading