Mumija, neandertalska čačkalica i izgladnjivanje u tamnici i ljudski štit, sve ovo je daleka istorija koja nas intrigira danas
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Na 15 km od Čenstohove nalazi se opština Olštin sa čuvenim dvorcem iz Jure. Izgrađena je po nalogu kralja Kazimira Velikog kao deo utvrđenja „Orlovo gnezdo“. To su bili zamkovi i tvrđave, čiji je zadatak bio da zaštite Krakov od invazija Češke. Trenutno je dvorac u Olštinu - star već više od 700 godina - uglavnom ruševine. Pre rata sa Švedskom, zgrada je već bila teško oštećena, jer Mikołaj Volski, koji je čuvao zamak, nije obraćao veliku pažnju. Švedski potop 1655. godine dovršio je posao uništenja. Baš kao što je kamen iz Koloseuma korišćen u Rimu za izgradnju nekih rimskih crkava, kamen iz zamka Olsztin služio je kao građevinski materijal za parohijsku crkvu sv. st. Jovana Krstitelja u Olštinu.

Podzemlje ove crkve krije tajnu . Ispod poda naosa nalazi se ulaz u kriptu, a u njoj, iza staklenog kovčega, mumificirano telo Barske konfederacije. Sahranjen je u podrumu hrama, za koga se govorilo da je bio bliski saradnik samog Kazimierza Pulaskog. Zbog niske temperature u kripti, telo otprilike dvadesetogodišnjaka nije se u potpunosti razložilo uprkos protoku vremena .

Možete mu videti lice, uniformu i cipele. Sa poslednjim je povezana i priča: na kraju Drugog svetskog rata, nemački vojnik koji je bežao sa ruskog fronta ukrao je uiformu preminulog i u njegov kovčeg stavio stare, trule cipele.

Smrt od gladi u tamnicama zamka

Svaki pristojan zamak mora imati duha. Ništa drugačije nije ni u zamku u Olštinu. Lokalno stanovništvo govori o duhu Macieka Borkoviča , koji je proveo 40 dana u tamnici zamka, polako umirući zbog nedostatka hrane. Kazimir Veliki ga je osudio na smrt od gladi zbog nelojalnosti prema kralju. Bila je to jedna od najsurovijih kazni koje je izrekao izvanredni poljski monarh. To se dogodilo 1360. Bila je to kazna za učešće Macieka Borkovića u konfederaciji protiv kralja.

Pobuna je prouzrokovana neradom stanovnika Velikopoljske prema kralju kojeg je predstavljao lokalni starost. U početku su u Velikopoljskoj postojala dva starosta koja je kralj imenovao - Kalisz i Poznan. Kralj ih je razrešio dužnosti jer im nije išlo najbolje. Pljačka i avanturizam širili su se u Velikoj Poljskoj i nisu uspeli da ih kontrolišu. Nakon što ih je uklonio s vlasti, kralj je reformisao ovu kancelariju ili je zapravo stvorio novu kancelariju opšteg staroste za celu Veliku Poljsku i za starešinu imenovao Vierzbieta iz Panievice, koji je došao iz Šleske.

Vremenom je kralj uspeo da spreči pobunu Velike Poljske, ali Maciej Borkovic, vođa pobune, kralj je odlučio da ga ubije. Osudio ga je na smrt izgladnjivanjem u tamnicama zamka Olština. Hroničar Jan Długosz opisao je to ovako: „Maciej Borkovic, vojvoda iz Poznanja, uhapsio ga je i poslao natrag u zamak Olštin radi teških zločina, u zamak Olsztin, gde je bačen u podzemnu tamnicu. [. ..] Nije se zaustavio na jednostavnom ubistvu krivca, već je odlučio da ga izgladni “.

Ljudski štit

Još jedna tragedija dogodila se u zamku u Olštinu . To je bilo povezano sa izborima 1587. godine, nakon smrti Stefana Batorija. Četiri pretendenata zalagala su se za poljski presto. Bili su švedski, moskovski i habzburški kandidati, kao i Poljak. Na kraju je Sigismund III Vasa izabran za kralja, ali habzburški kandidat, Makimilian III Habsburg , nije prihvatio ove izbore . Maksimilijan i njegova vojska pokrenuli su napad na Krakov. Kada nije uspeo da zauzme kraljevski grad, odlučio je da u povratku zauzme dvorac Olštin.

Branilac zamka bio je starešina Olština Kasper Karlinski , koji je komandovao sa 80 vojnika. Protiv sebe je imao 4.000 austrijskih vojnika. Poljaci su se hrabro branili odbijajući nekoliko neprijateljskih napada. Tada se Maksimilijan pridružio nečasnom i izuzetno perfidnom planu da pobedi Karlinskog. Upao je u njegovo imanje i kidnapovao šestogodišnjeg sina Zigmunta, zajedno sa medicinskom sestrom. I ne samo to, Austrijanci su dete i ženu postavili na čelo svojih trupa koje su jurišale na zamak kao živi štit. Računali su da će Kasper, vođen očinskom ljubavlju, predati zamak. Međutim, starešinin patriotizam je bio jači. Lično je pucao iz topa usmerenog na Austrijance. Mali Zigmunt je umro i zamak je odbranjen.

Šta se desilo sa Kasperom? Očajni otac umro je posle tri godine u obližnjem samostanu Pauline u Jasnoj Gori . Vremenom je postao heroj mnogih pesama i slika. Aleksander Fredro posvetio mu je dramu pod naslovom „Odbrana Olština“.

Arheolozi su 2008. godine pronašli ostatke neandertalaca u pećini Staja koja se nalazi u blizini čuvenog zamka Bobolice (dvorac igran u seriji Vavel „Kruna kraljeva“) . Bili su to zubi dve različite osobe. Ovo su prvi ostaci neandertalaca pronađeni u Poljskoj. Međutim, pokazalo se da je nalaz senzacionalan iz još dva važna razloga.

Prvo, na zubima su se pojavili blagi tragovi nakon redovne upotrebe čačkalice . Prema naučnicima, poljski neandertalac (pozdravljen kao Bobolus Jurajski) je na ovaj način uklonio ostatke hrane nakupljene među zubima. Ovo je iznenađujuća vest jer je do sada pronađeno vrlo malo sličnih slučajeva u svetu. Čačkalice je koristio i neandertalac pronađen u pećini Krapina u Hrvatskoj i Cova Forada u Španiji.

Da li su neandertalci koristili samo čačkalice za negu zuba? Ili su možda izrađivali neke druge, naprednije higijenske alate?

Doktor Małgorzata Kot sa Arheološkog fakulteta Univerziteta u Varšavi objasnila je u intervjuu za Onet da takva potreba nije postojala. - Generalno, sve dok ne postoji uzgoj žitarica, tj. Poljoprivreda (oko 10.000 p. N. E.), Mi nemamo tragove kvarenja zuba. Higijena je verovatno bila ograničena na uklanjanje ostataka hrane između zuba, pomoću čačkalica ili trava - naglašava dr Kot.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading