Bagnoregio - italijansko selo duhova do kojeg se može doći samo pešice
Wikipedia

Wikipedia

 

U zaleđu Italije postoji selo koje je jedno od najlepših u zemlji: Civita di Bagnoregio. Nema ni desetak stanovnika, ali drugi se bore da ga ožive. I zaista postoji nova nada za selo u kome niko ranije nije živeo.

Selo stoji ustoličeno usred stene poput krune od kamena - i pružilo bi savršenu kulisu za razne filmove od fantazije do istorije. Mogli ste i da zamislite operski festival ispred časnih zidina. Ali jedino što se već dugo postavlja u Civita di Bagnoregio je: umiranje. Jer mesto, do kojeg se može doći peške samo preko mosta dugog 250 metara, jedno je od citta če muoiono, „umirućih gradova“ Italije, iz kojih je sav život odavno isčezao; zbog povučenosti, propadanja, nedostatka perspektive. Ali za Civita di Bagnoregio postoji nova nada.

Bagnoregio - italijansko selo duhova do kojeg se može doći samo pešice

Wikipedia

 

Umirući grad

U Civita di Bagnoregio umiranje je započelo već 1695. godine kada je zemljotres potresao mesto i, ne najmanje važno, svi je počelo od kada je biskup pokupio svoje stvari i odselio se. Tada se razvio susedni okrug, Bagnoregio, koji je bio mnogo pristupačniji i manje opasniji od klizišta. Sa sigurne udaljenosti mogli ste uživati u pogledu na stari grad Civita.

Sedamdesetih godina prošlog veka umetnici su otkrili živopisno selo na brdu od sedre i oživeli napuštene ruševine. Modni dizajneri, filmski režiseri i plemići nastanili su se ovde - ali nisu se dugo zadržali. Klizišta i visoki troškovi učinili su život na steni teškim, skupim i opasnim. Devedesetih je u Civita di Bagnoregio živelo samo sedam do 15 stanovnika.

Bagnoregio - italijansko selo duhova do kojeg se može doći samo pešice

Wikipedia

 

Spasilačka inicijativa za Civita di Bagnoregio

Mesto je već pretilo smrću - kada se dogodila inicijativa za njegovo spašavanje. Selo bi trebalo da bude na listi Uneska, prema njihovom planu. Brojni lokalni političari i mnogi umetnici - uključujući Daria Foa i Bernarda Bertoluccija - potpisali su odgovarajuću peticiju. Sad u tom pogledu postoje dobre vesti: Kako je izvestio italijanski turistički portal tgtourism.tv , Izvršno veće Italijanske nacionalne komisije za Unesco odlučilo je u martu 2021. da će „Kulturni pejzaž Civita di Bagnoregio“ biti sledeći kandidat za uvrštavanje na Listu svetske baštine biće. Prema izveštaju, odluka će biti doneta 2022. godine.

 Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading