NE POSTOJI NA KARTI Očaravajuća evropska zemlja za koju skoro niko ne zna, krije svoje tajne!
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

 

Nekadašnja autonomna sovjetska socijalistička republika unutar granica Gruzije - Abhazija - proglasila je nezavisnost 1992. godine, a priznali su je Rusija, Nikaragva, Venecuela, Nauru, Južna Osetija i Pridnjestrovlje.

Međunarodne organizacije kao što su UN, Evropska komisija, OESS, NATO, Svjetska trgovinska organizacija, Veće Evrope i većina suverenih država priznaju Abhaziju kao deo Gruzije, piše Pun kufer.

Glavni je grad Abhazije Suhum ili Suhumi, primorski grad smešten na istočnoj obali Crnog mora. U vreme bivšeg Sovjetskog Saveza Abhazija je bila omiljeno letovalište i odmaralište zaljubljenika u predivnu prirodu, a Suhum je takođe bio obavezna stanica. Ostaci rimskih zidina, utvrđenja i dvorci, kao i Besletski most iz 12. veka i botanički vrt sa više od 5000 biljnih vrsta iz 1840. godine samo su neke od atrakcija toga grada.

Oko 70 kilometara od Suhuma nalazi se planinsko jezero Rica. Osim što je samo po sebi prizor za pamćenje, i sama vožnja do njega preko Kavkaza pravi je spektakl. Sve vreme prolazeći kroz guste šume i pored vodopada turisti dolaze automobilima ili autobusima sve do 950 metara nadmorske visine na kojoj se nalazi jezero, okruženo planinama koje se uzdižu i do 3500 metara. Tamo je i Josif Staljin imao jedan od svojih letnikovaca (dača) uz jezero.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading