Kmersko carstvo i građevine od kojih zastaje dah su i dalje enigma, nalaze se u Kambodži, a turiste najviše privlači grad kamenih lica Baion
Wikipedia

Wikipedia

 

 

Baion ( Prasat Baion) je bogato ukrašeni kmerski hram u mestu Angkor u Kambodži. Izgrađen krajem 12. ili početkom 13. veka kao državni hram hinduističkog kralja Mahaiana Haidu Jaiavarman VII, Baion stoji u središtu glavnog grada Jaiavarmana, Angkor Tom.  Nakon Džajavarmanove smrti, kasniji budistički kraljevi Teravada modifikovali su je i uvećali u skladu sa svojim verskim preferencijama.

Najizrazitija karakteristika Bajona je mnoštvo spokojnih i nasmejanih kamenih lica na mnogim kulama koje vire iz gornje terase i skupljaju se oko njegovog centralnog vrha. Hram ima dva kompleta bareljefa, koji predstavljaju kombinaciju mitoloških, istorijskih i ovozemaljskih scena. Glavno telo konzervatorija, Japanski vladin tim za zaštitu Angkora (JSA), opisao je hram kao „najupečatljiviji izraz baroknog stila“ kmerske arhitekture, nasuprot klasičnom stilu Angkor Vat-a..

Baion prikazuje glavnu strukturu. Dimenzije gornje terase su samo približne, zbog nepravilnog oblika.

Kmersko carstvo i građevine od kojih zastaje dah su i dalje enigma, nalaze se u Kambodži, a turiste najviše privlači grad kamenih lica Baion

Wikipedia

 

Hram je orijentisan ka istoku, tako da su njegove zgrade postavljene na zapad, unutar ograđenih prostorija izduženih duž ose istok-zapad. Budući da se hram nalazi u tačnom središtu Angkor Thom-a, putevi do njega vode direktno sa kapija na svakoj od glavnih gradskih tačaka.

Sam hram nema zidove ili opkope, a oni će biti zamenjeni onima u samom gradu: uređenje grada i hrama, površine 9 kvadratnih kilometara, mnogo je veće od Angkor Vata na jugu (2 km²). Unutar samog hrama nalaze se dve ograde sa galerije (treća i druga ograde) i gornja terasa (prva ograda). Svi ovi elementi su pretrpani jedan protiv drugog, sa malo prostora između njih. Za razliku od Angkor Vat-a, koji impresionira velikim razmerama svoje arhitekture i otvorenih prostora, Baion „ostavlja utisak da je stisnut u okviru koji je za njega pretesan“.

Na spoljnjem zidu galerije nalazi se niz bareljefa koji prikazuju istorijske događaje i scene iz svakodnevnog života angkorskih Kmera. Iako vrlo detaljni i informativni sami po sebi, bareljefi nisu praćeni bilo kakvim epigrafskim tekstom, pa iz tog razloga ostaje značajna neizvesnost u pogledu toga koji su istorijski događaji prikazani i kako su, ako i uopšte, različiti reljefi povezani. 

Od istočne gopure u smeru kazaljke na satu, ispitanici su:

Kmersko carstvo i građevine od kojih zastaje dah su i dalje enigma, nalaze se u Kambodži, a turiste najviše privlači grad kamenih lica Baion

Wikipedia

 

- Prizor iz južne galerije prikazuje pomorsku bitku; ovaj odeljak prikazuje čamske ratnike u čamcu i mrtve kmerske borce u vodi.

- U južnom delu istočne galerije marširajuća kmerska vojska (uključujući i neke kineske vojnike), sa muzičarima, konjanicima i oficirima postavljenim na slonove, praćeni vagonima provizije;

- Još uvek u istočnoj galeriji, s druge strane vrata koja vode u dvorište, još jedna povorka praćena domaćim scenama s prikazima angkorijanskih kuća, od kojih su neki stanari kineski trgovci.

- U paviljonu jugoistočnog ugla, nedovršena scena hrama sa kulama, apsarama i lingamom;

Tržišna scena u južnoj galeriji prikazuje vaganje robe; ribe pripadaju pomorskoj bici koja se odvijala gore.


U istočnom delu južne galerije, pomorska bitka na Tonle Sapu između kmerskih i čamskih snaga, ispod koje je više scena iz civilnog života koje prikazuju pijacu, kuvanje na otvorenom , lovci i žene koji teže deci i invalid.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading