Kmersko carstvo i građevine od kojih zastaje dah su i dalje enigma, nalaze se u Kambodži, a turiste najviše privlači grad kamenih lica Baion
Wikipedia

Wikipedia

 

 

Baion ( Prasat Baion) je bogato ukrašeni kmerski hram u mestu Angkor u Kambodži. Izgrađen krajem 12. ili početkom 13. veka kao državni hram hinduističkog kralja Mahaiana Haidu Jaiavarman VII, Baion stoji u središtu glavnog grada Jaiavarmana, Angkor Tom.  Nakon Džajavarmanove smrti, kasniji budistički kraljevi Teravada modifikovali su je i uvećali u skladu sa svojim verskim preferencijama.

Najizrazitija karakteristika Bajona je mnoštvo spokojnih i nasmejanih kamenih lica na mnogim kulama koje vire iz gornje terase i skupljaju se oko njegovog centralnog vrha. Hram ima dva kompleta bareljefa, koji predstavljaju kombinaciju mitoloških, istorijskih i ovozemaljskih scena. Glavno telo konzervatorija, Japanski vladin tim za zaštitu Angkora (JSA), opisao je hram kao „najupečatljiviji izraz baroknog stila“ kmerske arhitekture, nasuprot klasičnom stilu Angkor Vat-a..

Baion prikazuje glavnu strukturu. Dimenzije gornje terase su samo približne, zbog nepravilnog oblika.

Wikipedia

 

Hram je orijentisan ka istoku, tako da su njegove zgrade postavljene na zapad, unutar ograđenih prostorija izduženih duž ose istok-zapad. Budući da se hram nalazi u tačnom središtu Angkor Thom-a, putevi do njega vode direktno sa kapija na svakoj od glavnih gradskih tačaka.

Sam hram nema zidove ili opkope, a oni će biti zamenjeni onima u samom gradu: uređenje grada i hrama, površine 9 kvadratnih kilometara, mnogo je veće od Angkor Vata na jugu (2 km²). Unutar samog hrama nalaze se dve ograde sa galerije (treća i druga ograde) i gornja terasa (prva ograda). Svi ovi elementi su pretrpani jedan protiv drugog, sa malo prostora između njih. Za razliku od Angkor Vat-a, koji impresionira velikim razmerama svoje arhitekture i otvorenih prostora, Baion „ostavlja utisak da je stisnut u okviru koji je za njega pretesan“.

Na spoljnjem zidu galerije nalazi se niz bareljefa koji prikazuju istorijske događaje i scene iz svakodnevnog života angkorskih Kmera. Iako vrlo detaljni i informativni sami po sebi, bareljefi nisu praćeni bilo kakvim epigrafskim tekstom, pa iz tog razloga ostaje značajna neizvesnost u pogledu toga koji su istorijski događaji prikazani i kako su, ako i uopšte, različiti reljefi povezani. 

Od istočne gopure u smeru kazaljke na satu, ispitanici su:

Wikipedia

 

- Prizor iz južne galerije prikazuje pomorsku bitku; ovaj odeljak prikazuje čamske ratnike u čamcu i mrtve kmerske borce u vodi.

- U južnom delu istočne galerije marširajuća kmerska vojska (uključujući i neke kineske vojnike), sa muzičarima, konjanicima i oficirima postavljenim na slonove, praćeni vagonima provizije;

- Još uvek u istočnoj galeriji, s druge strane vrata koja vode u dvorište, još jedna povorka praćena domaćim scenama s prikazima angkorijanskih kuća, od kojih su neki stanari kineski trgovci.

- U paviljonu jugoistočnog ugla, nedovršena scena hrama sa kulama, apsarama i lingamom;

Tržišna scena u južnoj galeriji prikazuje vaganje robe; ribe pripadaju pomorskoj bici koja se odvijala gore.


U istočnom delu južne galerije, pomorska bitka na Tonle Sapu između kmerskih i čamskih snaga, ispod koje je više scena iz civilnog života koje prikazuju pijacu, kuvanje na otvorenom , lovci i žene koji teže deci i invalid.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

  Kliknite za više vesti

Komentari (0)

Loading