mačka
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Veliki broj ljubitelja mačaka verovatno nije nikad čuo za kinkalova, mačku koja je ekstremno retka i neobično izgleda. Ona je visoka 20-ak centimetara, a teška od 1, 5 do 3 kg i živi od 12 do 15 godina. Boja dlake kinkalov maca je bela, narandžasta, crna, kornjačevina, siva, krem i kaliko.

Kinkalov je razigrana, radoznala, avanturistički raspoložena i privržena mačka pogodna za aktivne porodice i domaćinstva sa više kućnih ljubimaca, ali ima veliku manu - veoma se teško nabavlja, piše Catster.

Malo poznate činjenice o kinkalov mački

Kinkalov je nastala u SAD, ukrštanjem rasa američki kurl (američka kovrdžava mačka) i mančkin. Ova divna maca sa preklopljenim ušima i kratkim nogama zaista je posebna i neostvareni je san mnogih ljubitelja.

Kinkalov je izuzetno retka i postoji lista čekanja za njenu nabavku. Ona ima status eksperimentalne rase: smatra se retkom egzotičnom rasom i nije priznata ni u jednom felinološkom udruženju.

Temperament kinkalov mačke

Kinkalov je mačka puna kvaliteta koje obožava većina ljubitelja mačaka: ona je oštroumna, avanturista, razigrana, inteligentna, privržena i duhovita. Ona voli da provodi vreme sa vlasnicima i uvek je raspoložena da uči, želi da bude uključena u sve što se dešava, bilo da gleda kroz prozor ili da njuška vašu večeru. Rado će vas pratiti do kupatila ili spavati na vašim nogama dok radite od kuće. Ali, kinkalov nije "mačka iz senke": veoma je nezavisna i dobro se uklapa sa vlasnicima koji nisu previše aktivni. Voli stimulativne igračke kojima se lepo i dugo igra.

Kinkalov je i žestoka maca, okretna i neverovatno motivisana plenom što je čini odličnim lovcem, pa joj treba obezbediti površine za penjanje, grebanje i igranje. Ova mačka je neverovatno druželjubiva i bez problema će se sprijateljiti sa strancima, jer radije istražuje nova iskustva i ljude nego što će bežati od njih.

Da li je kinkalov dobar izbor za porodicu

Kinkalov je odličan kućni ljubimac za porodicu, jer je srećna u društvu svih članova i odlično se slaže sa njima. Međutim, neki kinkalovi će izabrati svoje "favorite" u familiji. Voli decu školskog uzrasta, a sa mlađom decom može nenamerno da povede grublju igru, pa ih treba nadgledati.

Ova mačka je umereno glasna i idealna je za komšiluk. Zbog njene retkosti i visoke cene, držite je u zatvorenom prostoru.

Kinkalov i drugi kućni ljubimci

Mačke ove rase ponašaju se kao mali psi: druže se i trčkaraju sa vama, dolaze kada ih pozovete, čak i hodaju na povocu. Njihovo društveno ponašanje čini ih odličnim pratiocima i drugarima u igri sa drugim kućnim ljubimcima. Vrlo dobro se slažu sa drugim mačkama i psima, ali ih treba držati podalje od malih životinja. Gmizavci, ptice i glodari su plen za kinkalova, stoga ne treba rizikovati.

Ishrana, obuka i aktivnost kinkalova

Kinkalov nema ograničenja u ishrani, ali ne sme da se ugoji: pošto ima kratke noge, dodatna težina može da izvrši pritisak na kičmu i da dovede do problema sa zglobovima. Najbolje je davati joj hranu bogatu proteinima sa svim vitaminima i mineralima, a grickalice treba svesti na minimum.

@jojo_caat É inevitável, inevitável falar das perninhas delas 😭🤏🏻 #munchkincat #kinkalow #catsoftiktok #blackcat #gatopreto #kinkalowkitten ♬ som original - Duda

Kinkalov je veoma aktivna mačka koja voli interaktivne igračke, stubove za penjanje i grebanje i zabavu sa vlasnikom. Iako ima kratke noge, ova maca ne preza od napornih aktivnosti, jer joj je to jedan od načina za izbacivanje energije.

Obavezno joj obezbedite stubove za grebanje, da ne bi oštrila kandže na nameštaju i tkaninama. Iako njena obuka zahteva dosta strpljenja, uvek koristite metode nagrađivanja. Kinkalov se lako uvredi pa nemojte da ga grdite, a njegova motivacija hranom će pomoći da nauči sve što želite.

Nega i zdravlje kinkalov mačke

Ova mačka je neverovatno čista životinja koja se konstantno neguje, ali svakodnevno četkanje je odličan način da uklonite višak dlake i peruti. To je ujedno i prilika da joj pružite nežnost.

Kinkalov može naslediti zdravstvene probleme od bilo kog roditelja i podložna je pojavi oboljenja američkog kurla i mančkina. Iako je generalno zdrava, potencijalne naslednje bolesti mogu joj pokvariti život, pa su ovoj mački neophodne kontrole. Manji zdravstveni problemi kinkalova su infekcije uha, dok se ozbiljne tegobe manifestuju u vidu problema sa kičmom i degenerativne bolesti zglobova.

Mužjaci kinkalova su veći i zdepastiji od ženki, teže par kilograma više, ali imaju istu telesnu strukturu. Kada su u pitanju polne razlike, i mužjaci i ženke urinom obeležavaju svoju teritoriju kada dostignu zrelost (uzrast od 6 meseci). Sem ovih osobina, mužjaci su malo glasniji od ženki.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading