mačka pije vodu iz slavine
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Umesto toga, može gurati jezik ispod kuhinjske slavine dok perete sudove, ili strpljivo čekati da se voda pokrene iz tuša kako bi popila nekoliko kapi. Neki čak prate vlasnike kad god postoji naznaka da će voda teći...

Ako se vaša mačka ponaša na ovaj način, važno je znati da je to relativno normalno ponašanje, a postoji nekoliko razloga zašto mačke to rade.

Mačke ne mogu da vide stajaću vodu:

Mačke imaju izvanredan vid, ali su gotovo slepe kada je pred njima stajaća voda. Zbog toga moraju da dodirnu vodu kako bi je lakše uočile. Zvuk tečne vode takođe im pomaže da je bolje detektuju.

mačka pije vodu iz slavine

Foto: Shutterstock

 

Pozicija posude za vodu:

Ako je posuda postavljena na neprikladnom mestu, mačka može osećati izloženost opasnosti. Okretanje leđa sobi dok pije vodu može izazvati nelagodnost, naročito ako se u blizini nalaze drugi kućni ljubimci.

 Instinktivna sumnja u stajaću vodu:

Instinktivno, mačke su oprezne prema stajaćoj vodi koja može biti zagađena bakterijama ili drugim opasnostima. Tekuća voda je prihvatljivija opcija.

Bolji ukus tečne vode:

Mačke mogu imati preferenciju prema tečnoj vodi jer je hladnija i bogatija kiseonikom, dajući joj bolji ukus.

Zabavnije iskustvo:

Za neke mačke, pijenje vode iz slavine može biti zabavno iskustvo, pružajući im priliku za igru i interakciju sa vodom.

Važno je da vaša mačka dobije dovoljno tečnosti kako bi održala zdravlje. Ako preferira vodu iz slavine, razmislite o kupovini mačije fontane koja može zadovoljiti njene potrebe za tečnošću na zabavan način.

(telegraf.rs

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading