Mačka
Foto: Alo/Foto: printscreen/TikTok

Selkirk Rex, poznata i kao mačka sa kovrdžavom dlakom, predstavlja jedinstvenu i neodoljivo šarmantnu pasminu koja osvaja srca ljubitelja životinja širom sveta. Karakteriše je neobičan izgled i prijateljska narav, što je čini izvanrednim ljubimcem za mnoge porodice. Njena jedinstvena lepota, zajedno sa druželjubivim temperamentom, čine je idealnim ljubimcem. Ako ste u potrazi za mačkom koja će vas svakodnevno osvajati svojim jedinstvenim izgledom i neodoljivim karakterom, selkirk reks je pasmina za vas.

Nastala genetskom mutacijom

Priča o rasi selkirk reks počinje 1987. godine, kada je u skloništu u Montani rođeno leglo mačića, među kojima se našla jedna neobična kovrčava mačkica. Ova mačkica, kasnije nazvana Miss DePesto po svojoj kovrdžavoj dlaci koja je podsećala na lik iz popularne TV serije, pokazala je da je kovrčavost rezultat recesivnog gena. Razlikuje se od drugih "reks" pasmina, poput devon i korniš rks, koji imaju svoje jedinstvene gene za kovrdžavost. Selkirk reks je, dakle, jedinstvena genetska varijacija koja je brzo stekla popularnost.

Zagrljaj mekanih kovrdža

Ono što selkirk reks čini posebnim je njena neobična, meka, kovrdžava dlaka koja pokriva celo telo, uključujući i brkove! Ova karakteristika daje selkirk reksuneodoljivi "plišani" izgled, čineći ih pravim živim plišanim igračkama. Dlaka može biti kratka ili duga i dolazi u raznim bojama i šarama, čime se osigurava da svaka mačka ima svoj jedinstveni izgled.

Karakter pun ljubavi

Pored svog upečatljivog izgleda, ova rasa maca je poznato po svojoj izrazito druželjubivoj naravi. Ove mačke su izuzetno privržene svojim vlasnicima, voleći da budu u središtu pažnje i često tražeći maženje i igru. Njihova mirna i tolerantna priroda čini ih odličnim izborom za porodice s decom i drugim ljubimcima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading