EVO KADA JE NEOPHODNO OKUPATI MAČKU Iako ne vole vodu, u ovim situacijama ih moramo pokvasiti
Foto: Shutterstock

I dok vlasnici pasa redovno održavaju higijenu svojim ljubimcima u vidu kupanja, šišanja, četkanja, oni koji su se opredelili za mačke te brige nemaju. Ipak, da li je tako.

Mačke su poznate po tome da ne vole vodu, uostalom priroda je uredila da one same održavaju svoju higijenu ližući se. Umesto vode, one koriste svoj jezik i šape kako bi očistile krzno i tako uklanjaju prljavštinu, mrtve dlake i ostale nečistoće. Ako je mačka zdrava ona će to redovno, više puta tokom dana da uradi, tako da nema potrebe za ulaskom u kadu.

Ipak, pojedine rase zahtevaju intervenciju svojih vlasnika zbog specifične dlake. 

Tako, na primer, dlakave rase, poput persijskih mačaka, zahtevaju češće kupanje da bi se izbeglo zapetljavanje dlake i sprečilo stvaranje čvorova. Vlasnici mačaka s kraćom dlakom shodno tome mogu da odahnu, a i njihovi ljubimci.

Ponekad zdravsteno stanje mačke zahteva kupanje. Ako mačka, na primer, pati od kožnih problema, alergija ili ima problema s parazitima, veterinar može da preporuči posebne šampone ili tretmane koji će pomoći u rešavanju tih problema.

Ako se već i odlučite da kupate mačku, znajte da prečesto kupanje može da ošteti njen prirodni sloj ulja, koji služi kao zaštita kože i dlake. Prečesto kupanje može da dovede do suve kože, iritacija i smanjenja prirodne sposobnosti dlake da odbija vodu.

Ukoliko ste dolučili da okupate mačku, koristite blage šampone prilagođene mačjem krznu i potrudite se da ovaj čin ne bude mnogo stresan za vašeg ljubimca. Ako je kupanje neizbežno, a vaša mačka vam to ne dozvoljava, konsultujte se sa veterinarom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading