pas
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Iako profesori sa Fakulteta veterinarske medicine u Ohaju tvrde da psi ne znaju da li im je vlasnica trudna, ističu da svakako osećaju da je došlo do neke promene i da se zato drugačije ponašaju, navodi Šejp, prenosi Politika. - Psi su iskusni posmatrači. Imaju odlično čulo mirisa i vida i nije čudno što osećaju da je nešto drugačije kada je žena trudna - objasnila je Meri Barč iz Američkog kinološkog saveza, dodajući da je prepoznala da mnogi psi primećuju trudnoću.

Trudnice prolaze kroz mnoge promene u telu koje mogu rezultirati promenom mirisa, a psi su poznati po svom jakom čulu mirisa. Barč navodi da su psi, međutim, stvorenja koja obučavamo da otkrivaju droge i eksplozive, a istraživanja su pokazala da psi mogu da otkriju zdravstvena stanja kao što su rak, migrene i epileptični napadi. - Osim što kroz čulo mirisa detektuju hormonalne promene, psi će možda moći da čuju i otkucaje srca fetusa - ističe Barč.

Iako nema mnogo formalnih istraživanja koja bi podržala ovu teoriju, mnoge majke tvrde da su njihovi psi osetili da su trudni. Neki psi žele da budu bliže svojim vlasnicima, pa često spavaju sa njima i maze se, dok drugi postaju zabrinuti i štite svoje vlasnike od svake pretnje, iako je to ponekad samo muž ili možda usisivač. Stručnjaci kažu da psi mogu čak i da osete kada je ona na porođaju, odnosno kada je ona u porođaju. Osećaju promenu raspoloženja i bol, tako da mogu delovati zaštitnički.

Psi su veoma osetljiva stvorenja i često imaju veoma jake reakcije na promene u okruženju i ljudima u svom životu, a znamo i koliko im je teško da dožive tugu nakon gubitka. Stoga nije iznenađujuće što mnogi vlasnici pasa navode da su primetili promene u svom ponašanju kada žena zatrudni. Neki ljudi čak tvrde da su psi i pre svojih vlasnika znali da je beba na putu. Kako bi se pas navikao na novog člana porodice, stručnjaci predlažu da ga upoznate sa mirisom dečijih stvari i nameštaja, kako bi shvatio da će doći do velike promene.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Zoran

14.11.2023 15:46

Citam skoro jedan psiholog psihijatar sta li je rece tj objasnjava zasto dete treba da ima kucnog ljubimca. Ne rece da treba da ima batu ili seku nego kucnog ljubimca. Ne znam dokle ovo ide.