KAKO DA OTKRIJETE ŠTA VAŠA MAČKA OSEĆA PREMA VAMA? Ovo je šest znakova da vas vaš ljubimac voli
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Vaša maca prede oko vas

Pobornici mačjeg ponašanja otkrili su da mačke predu iz raznih razloga, ali veruju da prede prvo počinje kao oblik komunikacije i mehanizma povezivanja između mačića i njihovih majki. Ako vaša mačka zadovoljno prede kada je u vašoj blizini, postoji velika šansa da se i ona oseća povezano sa vama.

Mačka sedi na vama

Mačke napadaju svoj plen, ali ako vaša maca dođe i mirno sedne na vas, to je pokazatelj poverenja i naklonosti. Ovo je posebno tačno ako vaša mačka prede dok to radi. A ako je u pitanju gnječenje šapicama verujte da vas vaša mačka posmatra kao deo svoje porodice. Slažemo se da je jako važno da vodimo računa o članovima svoje porodice. Ukoliko kao vlasnik mačke ne želite potomke, sterilizacijom/kastracijom ćete takođe produžiti život vašem kućnom ljubimcu i učiniti je zdravijom. Ovaj rutinski zahvat sprečava mnoga oboljenja kod mačaka kao i fizički i emocionalni stres koji mačka proživljava tokom estrusa (teranja). Najbolji uzrast za sterilizaciju/kastraciju je oko 4 do 6 meseci starosti, tj. pre nego što mačka dostigne polnu zrelost, jer se na taj način smanjuje rizik od kasnije pojave raznih oboljenja. Kvalitetno izbalansiranom ishranom, pružanjem redovne veterinarske nege i posvećivanjem dovoljno pažnje, vaš ljubimac će biti srećan i zdrav.

„Sporo treptanje“

Mačke su veoma izražajne sa svojim crtama lica, posebno kada su u pitanju oči. Ako primetite da vam mačka dugo, otegnuto trepće usred svog gledanja u vas, prijatno joj je da spusti gard u vašem prisustvu i pokaže poverenje i naklonost. Pokušajte I vi polako da trepćete da biste im pokazali da se slažete I da uživate u njihovoj pažnji.

Prati vas – I kad je gladna, I kad je sita

Da li ste ikada primetili da maca voli da vas prati po kući? Može biti mnogo razloga za to – od želje za hranom do anksioznosti – ali postoji mnogo slučajeva u kojima vaša mačka jednostavno uživa u vašem društvu i želi da bude sa vama. Ako nije blizu vremena za hranjenje, a vaša mačka se ne ponaša kao da nešto želi, velike su šanse da samo pokušava da uživa u vašem prisustvu. Sa druge strane kad je reč o ishrani, idealno izbalansiranom ishranom vašem kućnom ljubimcu ćete pružiti sve hranljive nutrijente koji su mu potrebni za svakodnevnu vitalnost i dugoročno zdravlje.

U raznovrsnoj ponudi Purina Pro Plan hrane za sterilisane/kastrirane mačke, nalazi se suva i vlažna hrana sa različitom formulom koja je specijalno osmišljenja za očuvanje zdravlja bubrega i urinarnog trakta. Za koji god tip hrane da se odlučite, vaš ljubimac će imati sve neophodne hranljive sastojke za pravilan razvoj i zdrav život.

Pokazuje stomačić

Ako vam nije strano da se vaša mačka prevrće kako bi vam otkrila svoj stomak, definitivno ste joj neko važan. Ova pozicija stavlja mačke u ranjivu poziciju, tako da će to raditi samo oko ljudi u kojima im je potpuno udobno. Ako to nije ljubav, onda zaista ne znamo šta jeste.

Govor repom

Ako se i dalje pitate: „Da li me moja mačka voli?“ pogledajte joj rep. Prema mišljenju stručnjaka za ponašanje životinja i stručnjaka za mačke Merilin Kriger, mačke često pokazuju naklonost preko repa. Zakrivljeni vrh je prijateljski pozdrav i poziv za interakciju, dok je iskaz ljubavi  mačka koja obavija svoj rep oko vaših ruku ili članaka.

Kako vi možete pokazati svojoj mački da vam je stalo

Naravno, želećete da uzvratite osećanja vašem krznenom prijatelju. Iako uvek možete da podelite ljubav uz mnogo maženja i povremene poslastice, takođe je bitno da odvojite vreme da se igrate sa svojom mačkom i držite je aktivnom. Pored toga, važno je da je zaštitite od neočekivanih bolesti i vodite računa o njenoj ishrani. Ishrana kao jedna od najbitnijih stavki kada je zdravlje mačke u pitanju predstavlja osnov zdravlja i dugog života vašeg ljubimca.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading