OPASNOST ZA LJUBITELJE ŽIVOTINJA Veterinarka otkriva zašto psi ne bi trebalo da spavaju s ljudima u krevetu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Vrlo male rase, štenci, stariji psi, psi sa spljoštenim nosom i psi koji boluju od artritisa ili drugih problema s pokretljivošću mogu teško pronaći siguran izlaz iz kreveta ako im je prevruće. Telesna temperatura štenca za nekoliko stepeni viša od ljudske, i da se pas može lako "pregrejati" - kaže veterinarka. 

Posebno oprezni, dodaje, treba da budu i vlasnici pasa s ravnim licem poput francuskih buldoga i mopsa da jer za njih postoji veći rizik da im postane prevruće.

- Ako vaš pas voli da spava na krevetu, postoje znakovi na koje treba obratiti pažnju kako bi znali da im nije pretoplo. Psi koji počnu da se pregrevaju će dahtati i biti uznemireni, a ako to primetite, odmah uklonite jorgan ili ćebe - savetuje veterinarka.

Isto tako, kaže, u tom slučaju treba izbegavati pokrivače s tegovima koji bi mogli da budu preteški da pas može sam da siđe s kreveta.

- Posebno izbegavajte električne ćebiće jer mogu izazvati opekotine, a električni kabl predstavlja opasnost ako se žvaće - dodaje veterinarka za The Sun.

- Sa svim kućnim ljubimcima treba da postupamo s dostojanstvom, ljubaznošću i poštovanjem i treba da ih stavljamo samo u situacije koje su bezbedne, koje su za njih prikladne i u kojima uživaju - kaže stručnjak za ponašanje životinja Kari Smit.

- Neki psi vole da se zavuku pod jorgan i ako je to nešto u čemu uživaju, to je u redu, ali nikada ih ne treba terati da rade stvari koje im nisu poznate ili koje bi mogle da iz preplaše - kažu naučnici. 

Inače, britanski naučnici kažu da čak 40 posto vlasnika pasa svojim ljubimcima ljubav demonstrira tako što ih puštaju da spavaju s njima u krevetu i jedu s njima za stolom.

- Pas se kreće po zemlji, valja u blatu, tuđem izmetu i zato je neosporna činjenica da je potencijalno opasan za čoveka. Jedna od najopakijih bolesti koje možemo dobiti od psa je toksoplazmoza, vrsta parazita koja kroz krvotok može dopreti do mozga i stvoriti velike zdravstvene komplikacije, a tu je i tuberkuloza, salmonela i razni virusi - kažu veterinari, a prenosi Večernji list.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading