ROĐENI ZAŠTITNICI: Rase pasa koje važe za najbolje čuvare
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Želite li pored sebe imati odanog i neustrašivog životnog suputnika koji će, ako je potrebno, moći i zaštititi vašu porodicu,  pet rasa pasa biće nepogrešiv izbor.

Akita

Jedna od onih pasmina koja se ne preporučuje ljudima koji nisu pre imali psa, akita je tih, ali vrlo zaštitnički nastrojen pas. Vrlo je snažan i treba biti pažljiv kada je u blizini dece. Akitu je najbolje uzeti kao štene i odmah početi s treningom poslušnosti. Ova japanska pasmina uzgojena za lov specifična je i po tome što u kući zna biti tiha i neprimetna, a vani izrazito prijateljski raspoložena, ali i oprezna.

Američki stafordski terijer

Može delovati pomalo zdepasto i nabijeno, ali staford itekako ima snage i žara odbraniti svoju obitelj kada je potrebno. Štoviše, američki stafordski terijeri u prošlosti su bili poznati i kao pseće dadilje za malu decu. Jednom kada se veže za čoveka, staford će ga bez sumnje voleti do kraja života i taj čovek biće centar njegovog sveta.

Nemački ovčar

Cenjeni i dobro poznati kao policijski i vojni psi, nemački ovčari veliki su čuvari i kada je reč o njihovom ljudskom “čoporu”. Uzgajana za čuvanje ovaca, ova velika, inteligentna pasmina ima urođenu zaštitničku narav i lojalnost. Nemačke ovčare lako je timariti, vole biti aktivni, ali znaju se i opustiti. Dobri su i sa decom.

Rotvajler

Jedan pogled na moćnu i mišićavu muskulaturu rotvajlera oteraće provalnika daleko od vašeg doma. Najstarija od pasmina uzgajanih za skupljanje krda, rotvajler je do kraja odan svojoj obitelji i sumnjičav prema strancima sve dok ih ne upozna. Poput ovčara, i rotvajleri vole biti aktivni pa ih je zbog njihove kratke dlake lako timariti. Slavni su po svojoj teritorijalnoj prirodi, zbog čega će odano čuvati svoj dom od nepozvanih uljeza.

Doberman

Želite li najboljeg psa čuvara, pametan, snažan i atletski građen doberman mogao bi biti pravi izbor. U svega nekoliko minuta provedenih s dobermanom može se primetiti koliko su ti psi inteligentni i aktivni. Mnoge zastrašuje i sami izgled dobermana, no uz pravilan trening pripadnik jedne od najopasnijih pasmina postaće vaš najodaniji životni suputnik. Dobermani su poznati i po svom dugom životnom veku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading