VODIČ ZA AVANTURISTE Iako zvuči neobično, možete voditi svoju cicamacu na kampovanje u prirodu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 

To je odličan način da vaš prijatelj malo vežba i da se vas dvoje više zbližite. Međutim, sigurni smo da znate da jednostavno ne možete samo da pričvrstite povodac za ogrlicu svoje mačke, spakujete dodatnu konzervu tunjevine i krenete u šumu sa ljubimicom. Zato, ako želite da se i vi i maca provedete dobro, biće ipak potrebno malo planiranja i pripreme.

Ako nikada niste izvodili vašu ljubimicu, a kamoli išli u neke veće avanture sa njom, preporučujemo vam da počnete tako što ćete prvo utvrditi da li je vaša maca voli da na ovakav način provodi vreme, da li ona uživa u prirodi, kampovanju, da li voli da je na povocu, jer ako je odgovor na sve postavljeno ne, onda vam vaša ljubimica definitivno nikada neće biti dobar partner. 

- Apsolutno je tačno da ovo nije za svaku mačku - rekla je dr Kat Miler, direktorka ASPCA i dodala: - Mačka mora biti dovoljno samouverena da istražuje na otvorenom bez straha, mora da bude umiljata, da dozvoljava da je uzmete i podignete kada je zgodno, ukratko da nije klasična kućna mačka.

Uradite kratko istraživanje pre nego što krenete na put.

*DOZVOLA - Kada ste se odlučili da povedete i mačku sa sobom na kampovanje ili boravak u prirodu, osnovno je da vidite da li je dozvoljeno prisustvo kućnih ljubimica na željenoj teritoriji.

*TEMPERATURNI EKSTREMI - Potom, proverite vremensku prognozu pre nego što vi i vaš mačji prijatelj krenete napolje i ne vodite mačku na kampovanje tokom ekstremno niskih ili visokih temperatura.

VODIČ ZA AVANTURISTE Iako zvuči neobično, možete voditi svoju cicamacu na kampovanje u prirodu

Foto: Shutterstock

 

 

*KREMA ZA SUNČANJE - Uzmite u obzir dužinu dlake vaše mačke, ili njen nedostatak, pre nego što izađete. Ako vaša mačka pripada rasi bez dlake ili ima finu, svetlu dlaku, možda će joj trebati krema za sunčanje, a ovo svakako proverite sa veterinarom.

*OPREMA - Pored sopstvene opreme na otvorenom, potrebno je da ponesete sve neophodne stvari za svog četvoronožnog prijatelja.

VODIČ ZA AVANTURISTE Iako zvuči neobično, možete voditi svoju cicamacu na kampovanje u prirodu

Foto: Shutterstock

 

 

*HRANA - Naš savet je da spakujte potpuno istu hranu koju vaša maca konzumira kod kuće kako biste izbegli probleme sa varenjem i ponesite dovoljno za onoliko dana koliko planirate da kampujete. Imajte na umu da je mačkama potrebno oko 250 kalorija dnevno da bi održale svoju težinu. Takođe, budite odgovoran vlasnik i spakujte poslastice da nagradite svog ljubimca. 

*VODA - Ponesite dovoljno vode za oboje, jer vašoj mački je potrebna sveža voda – i ne, ne voda iz potoka ili bara. Takva voda može da sadrži parazite ili bakterije koje mogu izazvati infekcije. Ako ne biste vi pili tu vodu, ne bi trebalo ni vaša mačka.

*PRVA POMOĆ - Pored kompleta prve pomoći, koji treba da vam bude na vrhu spiska, uverite se i da su pojas i povodac mačke opremljeni svetlima tako da bude lako da je uočite ako pobegne. Svakako vodite računa da se to ne desi.

*OMILJENI DRUGAR - Naravno, pored svih osnovnih stvari za mačku, ponesite i njenu omiljenu igračku ili poznato ćebe kako biste pomogli ljubimici da se oseća kao kod kuće kada je u šatoru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading