Imaju poseban karakter: Najmirnije rase pasa
Foto: Shutterstock

Ovi psi su odličan izbor za sve vas koji želite da imate ljubimca, ali ne i nekog ko vam nužno pravi haos po kući. Takođe, specifično za ove rase je da ne zahtevaju od vlasnika da ih svakodnevno izvodi u šetnju i na trčanje. Ono što bi trebalo da znate je da činjenica da li će pas biti miran zavisi pre svega od njegove prvobitne namene, odnosno toga za šta je uzgajan.

KOVRDŽAVI BIŠON

Bišon je pas male veličine i vrlo veselog karaktera. Ova rasa je posebno uzgajana da bude pratilac ljudi, a posebno ženskog sveta. U tom pogledu sve to ovaj pas želi je da bude uz svog vlasnika i prati ga u stopu. Vaše krilo je njegova omiljena lokacija. Osim toga ovaj mališan se ne linja tako da sa njim možete da se mazite do mile volje. Rado će vas pratiti u svakodnevnim šetnjama i neće praviti veliku buku u stanu.

KAVALIRSKI ŠPANIJEL KRALJA ČARLSA

Ovaj lepotan je poznat po svom umiljatom i vrlo dobroćudnom temperamentu. Kavalirski španijel je vrlo razigran pas, koji je takođe vrlo privržen svom vlasniku. Iako ovom mališanu nije potrebno mnogo vežbe, njemu bi ipak trebalo najmanje dve kratke šetnje dnevno. On voli svež vazduh i nakon kraće šetnje imaćete u stanu kuče koje nećete ni primetiti. Njegov najvažniji „posao“ na svetu je da svog vlasnika prati gde god da pođe.

PEKINEZER

U davnim vremenima pekinezer je bio vrlo cenjen pas kineske kraljevske porodice. Na carskom dvoru on je uživao sve privilegije jednog kraljevskog psa. Iako ga danas ima svuda na svetu, čini se da je zadržao svoj kraljevski karakter. Posebno je prepoznatljiv po svojoj svilenkastoj dlaci, koja ako mu naraste do pune dužine, prekriva kompletno noge ovog simpatičnog psa, što samo deluje da izgleda još manje. Njemu nije potrebno mnogo vežbe i štaviše neke od njih poput plivanja su mu zabranjene zbog specifične građe. Ako tražite zaista mirnog psa, ne tražite dalje od pekinezera.

TIBETSKI ŠPANIJEL

Tibetski španijel zapravo nije pravi španijel. Istorijski gledano on je bliži pekinezerima, lasa apso rasi i mopsima. Tibi, kako ga od milošte zovu je prvobitno korišćen kao pas čuvar u tibetskim manastirima. Živahan i radoznao, mali tibetski španijel je vrlo opušten i miroljubiv pas, koji uživa u tome da leži na kauču u dnevnoj sobi. Pratiće vas u vašim šetnjama, bile one duže ili kraće. Ako ponekad i preskočite šetnju on kod kuće neće praviti veću štetu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading