Super trik: Evo kako da odredite starost mačke?
Foto: Shutterstock

Najbolji način da se utvrdi starost mačke je kroz konsultaciju sa stručnim veterinarom. Iako vam on ne može tačno reći koliko je vaša mačka stara, može vam dati najbližu pretpostavku.

Načini na koje se utvrđuje starost mačke:

Zubi 

Mlečni zubi se kod mačaka pojavljuju između 2-4 nedelje starosti. Kad mače napuni 3 meseca izbijaju mu stalni zubi. Sa 6 meseci ono obično ima sve stalne zube. Kod starijih mačaka količina mrlja i kamenca na zubima, postaje pokazatelj starosti. Ali, ako ste brižljivi u negovanju zuba vaše mačke to može otežati zadatak veterinaru. Takođe, istrošenost zuba igra važnu ulogu, na šta će veterinar obratiti pažnju.

Seksualna zrelost 

Starost mačke može biti utvrđena na osnovu njene polne zrelosti. Mužjaci dostižu polnu zrelost sa 6 meseci. Znaci puberteta uključuju teritorijalno prskanje urina i izraženije testise. Ženke ulaze u prvi ciklus teranja sa 5 meseci, s tim da dužina dnevne svetlosti i težina mačke utiču na vreme prvog ciklusa. Ženke koje su u teranju su vrlo glasne, a najplodnije su u dobi od 18 meseci do 8 godina.

Izgled krzna 

Mačija dlaka je vrlo fina i meka kada je ona mače. Kako postaje starija tako i njena dlaka postaje grublja i gušća. Takođe, može postati tamnija ili svetlija za par nijansi u odnosu na vreme kada je mačka bila mlada. Kad mačka uđe u zlatne godine ona čak može dobiti sive ili bele dlake na pojedinim mestima. Iskusan veterinar će znati na osnovu krzna mačke da prepozna koliko je ona stara. Osim toga mlađa mačka će obično pažljivije da neguje svoje krzno od starije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading