Razlog za brigu ili ne? Zbog čega mačka liže i grize samu sebe
Foto: Shutterstock/Schutterstock

Dakle videti mačku da temeljno liže svoje šape, stomak, pa čak i zadnjicu nije ništa neobično. Međutim, ako ste primetili da ona to radi prilično često, agresivno i da pri tom samu sebe grize, to može biti zabrinjavajuće.

Koji su razlozi ovakvog mačijeg ponašanja?

Buve

Ako primetite da vaša mačka intenzivno liže određeno mesto na svom krznu, kao i da ga grize i žvaće, to može da bude iz razloga što ima buve. Ovakvo ponašanje je najčešće praćeno tihim režanjem, što ukazuje na nelagodnost koju mačka oseća.

Alergija

Ako mačka pati od alergija ona će intenzivno lizati i gristi određena mesta na svom telu. Alergija može da bude uzrokovana hranom koju mačka jede ili nekim proizvodima za čišćenje u kući. Dodatni simptomi koji ukazuju na alergije su kijanje, kašljanje, povraćanjem nadimanje i dijareja.

Opsesivno kompulzivni poremećaj

Ukoliko mačka ima mentalnih problema oni bi se mogli izraziti u vidu opsesivnog lizanja i grickanja krzna. Opsesivno kompulzivni poremećaj je karakterističan po ponavljajućem ponašanju koje izgleda kao da nema neku jasnu svrhu.

Stres i dosada

Mačke su stvorenja kojima su potrebne stimulacije kako mentalne, tako i fizičke. U suprotnom može im postati vrlo dosadno. Ako mački nisu dostupne igračke, prozor s kog bi mogla da posmatra ptice ili mačije drvce po kom bi se mogla penjati, ona bi lako mogla da upadne u depresiju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading