REP KOD PASA je izuzetno važan deo tela  i ima brojne uloge za koje možda i ne znate
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 

Možda zvuči kao smešno pitanje, ali rep je za psa izuzetno važan deo tela, piše magazin "Pas". Evo i zašto.

Pomaže da se održi balans

Psu rep prvenstveno služi da održava ravnotežu, i to prevashodno u situaciji kada trči i kada bi trebalo naglo da se okrene i promeni pravac. On se uvek okreće u pravcu kretanja tela, pa se pas neće prevrnuti i okrenuće celo telo u željenom pravcu. Takođe, rep održava ravnotežu i kada se pas kreće uzanim putem, poput hodača na žici u cirkusu.

REP KOD PASA je izuzetno važan deo tela  i ima brojne uloge za koje možda i ne znate

Foto: Shutterstock

 

 

Pokazuje kakve su mu namere

Druga veoma važna uloga repa jeste komunikacija, odnosno sugerisanje drugim životinjama i ljudima kakvo je emocionalno stanje. Obratite pažnju na to da li je rep visoko podignut, da li se brzo pomera levo-desno, da li je postavljen ulevo ili udesno. Sve su to jasni signali kako se pas oseća i kakve su mu namere.

Položaj krije poruku

Koliko je visoko podignut rep, zapravo je emocionalni metar. Kada stoji u ravni s telom i nadole, siguran je znak da je relaksiran. Ako je ispravljen i horizontalan, a stoji kao nastavak tela, na oprezu je. A kada je visoko podignut, gotovo vertikalan, to je jasan signal dominacije i time pas poručuje: „Ja sam gazda“, ili „Udalji se, inače ćeš trpeti posledice“. Ako je pak rep potpuno spušten (postoji čak i narodna izreka - podvio je rep), to je nedvosmislen signal da je uplašen, tužan, zabrinut i poručuje: „Molim te, nemoj da me povrediš.“

Različiti dijalekti

Baš kao što i ljudski govor i jezici sadrže na hiljade varijacija i različitih dijalekata u okviru istog jezika, tako i pseći repovi govore „različitim jezicima”, zavisno od same jedinke i rase kojoj pas pripada. Biglovi tako, na primer, gotovo uvek drže rep visoko podignut, gotovo u vertikalnom položaju, i kod ove rase to nije znak upozorenja niti potencijalne agresije, već prirodno stanje. S druge strane, spušten rep odlikuje hrtove i vipete.

REP KOD PASA je izuzetno važan deo tela  i ima brojne uloge za koje možda i ne znate

Foto: Shutterstock

 

 

Štenci to ne rade

Zanimljivo je znati i da štenci ne mašu repom. Oko 50 odsto štenaca počne da maše repom kada navrši mesec dana, a gotovi svi kada napune 48 dana života. Razlog je u tome što štenci počinju da mašu repom kada se javi potreba za komunikacijom i socijalizacijom. Prvih mesec dana štenci najčešće provode u spavanju i jelu, i tada im mahanje repom nije potrebno.

Pokreti srazmerni uzbuđenju

Pomeranje repa i, što je najvažnije, brzina kojom to pas čini takođe su važni pokazatelji raspoloženja, pre svega - uzbuđenja. Kada ga lagano pomera levo-desno, i ne mnogo široko u luku, to je najčešće znak prijateljskog pozdrava. S druge strane, kada pas široko maše repom, on tako pokazuje da je izrazito prijateljski nastrojen, i ovakav pokret najčešće nazivamo „srećni rep”. Kratki i odsečni zamasi, kada deluje kao da rep vibrira, jasan su znak da bi se trebalo udaljiti jer je pas spreman na akciju - da potrči ili da napadne.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading