Vlasnici često sebi postave ovo pitanje: Da li šampon za bebe možete da koristite za kupanje psa?
Foto: Shutterstock

Naime, većina šampona za bebe je vrlo nežna i ne sadrži grube i iritantne sastojke, zbog koji je osim za bebe pogodna i za pse. Takođe tu je i dodatna prednost u vidu formule „bez suza“, koja će vam znatno olakšati kupanje vašeg ljubimca, ako nehotice manja količina sapunice dođe do njegovih očiju.

Kada uzeti u obzir šampon za bebe pri kupanju pasa?

Veterinari ističu da je uvek bolje prilikom kupanja pasa koristiti specijalno dizajniran šampon za njih. Ove vrste šampona imaju ph vrednost koja je namenjena koži pasa i sadrže sastojke za negu njihove dlake. Šamponi na bazi ovsene kaše služe za hidrataciju kože pasa, a ona ima drugačiju strukturu i mikrofloru od ljudske kože. Postoje takođe i medicinski šamponi, koji se preporučuju psima koji imaju neka kožna oboljenja.

S druge strane šampon za bebe je prihvatljiv izbor za pse koji nemaju nikakve probleme sa kožom i dlakom. Međutim, čak i ako ovi šamponi promovišu parolu „bez suza“, trebalo bi da imate na umu da mnoge vrste pasa mogu zadobiti bolne lezije i opekotine na rožnjačama usled izlaganja šamponima u toku kupanja. Ovakvi problemi su specifični za nemirne pse koji ne vole kupanje. 

Kako izabrati pravi šampon za negu psa?

Ako pas pati od alergija, infekcija na koži i parazita biće vam potreban savet veterinara prilikom kupovine medicinskog šampona za negu njegove kože. Ukoliko pas nema problema sa kožom trebalo bi da potražite šampon koji ima ph vrednost između 6,2 i 7,5. To su neutralni i manje kiseli šamponi, dok ljudima odgovaraju oni sa ph vrednošću između 5,5 i 5,6. To dalje znači da bi šamponi za ljude mogli poremetiti ph vrednost kože kod pasa, posebno ako se ne isperu dobro i ako pas ima osetljivu kožu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading