Samo bi spavali: Pet lenjih rasa pasa
Foto: Shutterstock

Čau Čau

Jedna od najstarijih rasa, koja je verovatno nastala u stepama Kine i Mongolije. U početku, rasa je uzgajana u budističkim manastirima kao čuvari, lovci, pa čak i psi za sanke, ali su postepeno pahuljasti psi medvedi sa plavim jezikom migrirali u kamp kućnih ljubimaca.

Čau Čau je odan prijatelj, dobar čuvar kuće, koji strance shvata veoma ozbiljno i oprezno i uvek spreman da uzvrati u slučaju opasnosti. I takođe ljubitelj spavanja na posteljini majstora, i bez obzira na prisustvo samih vlasnika u krevetu.

Njufaundlend

Još jedan gigant u rangiranju psećih lenjivca je kanadska rasa NJufaundlend, pas za sankanje, vodene ptice i teretni pas sa snažnim mišićima i koordinisanim pokretima. Najpametnija rasa intelektualnih pasa, sposobna da samostalno donosi odluke u raznim situacijama, što nije ni tipično za sve predstavnike homo sapiensa. Rasu karakteriše nedostatak agresije prema ljudima i „zaštitni“ odnos prema okolnim živim bićima.

Baset

Baset rasa dolazi iz Francuske, ali Baset Hounds su dovedeni do savršenstva u prostranstvima NJenog Veličanstva - u Velikoj Britaniji i pretvoreni u prilično pametne i dobro obučene pse sa odličnim čulom mirisa i mirno se slažu u gradskim stanovima. Istovremeno, uprkos uzbuđenju i pokretljivosti karakterističnoj za rasu, aktivnost baseta u proseku ne prelazi 48 minuta dnevno.

Koker Španijel

Čini se da je svako ko sretne koker španijela na svom putu jednostavno ubeđen u stvarnost neverovatnu pokretljivost i aktivnost ove rase, što potvrđuju i članci na Vikipediji. Međutim, prema zbirnim podacima kompanije, ovi lovački psi su takođe među 10 najboljih psećih lenjivca, sa nešto više od 50 minuta aktivnosti dnevno.

Možda je cela stvar u tome što je prikupljanje i analiza indikatora GPS ogrlica i tragača sprovedena u SAD, gde preovlađuju dugodlaki američki koker španijeli, koji imaju nešto manje mobilni karakter u odnosu na naše favorite - engleske koker španijele.

Šar Pei

U početku,Šar Pei su bili borbeni psi, o čemu svedoče njihove moćne čeljusti i bodljikava dlaka. U budućnosti su se pretvorili u univerzalnu rasu, pogodnu i za kućnu zaštitu i za lov. Šar pejsi su slabo obučeni psi, ali su mirni, nezavisni, odani, veoma odani vlasnicima, odlikuju se povećanim nepoverenjem i oprezom prema strancima, a agresivni su prema drugim psima.

Njihova prosečna dnevna aktivnost, prema podacima sa GPS ogrlica, je oko 55 minuta.

Komentari (0)

Loading