7 kul činjenica o mačjim brkovima o kojima sigurno niste imali pojma
Foto: Shutterstock/Schutterstock

 

I evo šta smo saznali,  piše magazin „Mačka“.

Ekstremno osetljivi - Predeo oko brkova i sami brkovi izrazito su senzitivni, te mačke mogu da osete čak i minimalnu promenu pravca laganog povetarca. Zbog toga ne bi trebalo da im dodirujete predeo oko njuške i brkova, jer možete da im izazovete bol.

Nisu samo oko nosa - Mace imaju od osam do 12 brkova s obe strane nosa, ali imaju i kraće brkove i iznad očiju, na bradi, kao i na zadnjem delu prednjih nogu.

Navigacija - Brkovi su najčešće dugački onoliko koliko je sama mačka široka, te su oni svojevrsni putokazi kada se mačka nađe ispred nekog uzanog prostora - da li tu može da prođe ili ne.

Pokazuju gde je plen - Mačke su dalekovide, što znači da ne vide baš najbolje ono što im je blizu. Zbog toga im je tokom lova, bilo da love miša napolju ili pecaljku s percetom u stanu, potreban način da osete da je plen dovoljno blizu da mogu da mu zadaju smrtonosni ugriz. Upravo su brkovi ti koji mački govore kada je vreme za napad i ugriz.

7 kul činjenica o mačjim brkovima o kojima sigurno niste imali pojma

Schutterstock

 

 

Brkovi su pokazatelji emocija mačke - Položaj brkova vaše mačke mnogo govori o njenom raspoloženju. Ako su opušteni i nonšalantno padaju sa obe strane lica - mačka je mirna i relaksirana. Ako su pak upereni ka napred, to znači da je uzbuđena i uznemirena.

Nikad ih ne skraćujte - Ako to učinite, vaša mačka će biti dezorijentisana, može početi da joj se vrti u glavi, i biće zbunjena.

Menjaju boju - Kako mace stare, tako dobijaju sede, baš kao i psi i ljudi, a sede i njihovi brkovi.

7 kul činjenica o mačjim brkovima o kojima sigurno niste imali pojma

Schutterstock

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading