Stariji kućni ljubimci imaju pozitivan uticaj na starije osobe
Schutterstock
 

Imati kućnog ljubimca u starijem dobu znači da će njegov vlasnik više izlaziti iz kuće, više se kretati, češće boraviti u prirodi i lakše se rešavati stresa. Iako ljubimac znači i dodatne obaveze, četvoronožni prijatelj bi u mnogo čemu mogao da poboljša kvalitet vašeg života.

Zbog radosti i zdravlja - stariji kućni ljubimci daju više od samog druženja - oni su pravi prijatelji koji su uvek tu za svog vlasnika. Ni previše živahni ni previše mirni, psi stariji od pet godina garantovano popravljaju loše raspoloženje i uveseljavaju vlasnike svojim trikovima. Isto tako, svakodnevne šetnje, makar i kratkotrajne, pozitivno utiču na zdravlje njihovih vlasnika.

Da bi se osetili potrebnim - izuzetno je human čin pomoći onom kojem je pomoć preko potrebna ili udomiti starijeg psa koji željno čeka da ga se neko! A baš o tome sanjaju i psi koji žive u prihvatilištima ili oni o kojima brinu udruženja poput „Pet Monda“.

Kako pronaći pravog - naravno, nije svaki ljubimac za starije osobe, a glavni faktori koji utiču na izbor pravog ljubimca jesu vaš stil života, veličina prostora kojim raspolažete, finansijska situacija, starost i vaše zdravstveno stanje i šta vama lično odgovara.

I manji i stariji - za starije osobe manji psi će biti savršen izbor. Pre svega su mirni i odgovara im život u kući. Takođe su obučeni da mirno hodaju na povocu, nisu nepredvidljivi, ali jesu poslušni. Stariji pas će, recimo, takođe uživati u šetnjama, ali će se, isto tako, rado sklupčati na kauču uz vlasnika i mirno spavati dok njegov čova gleda televiziju. S. Bošnjak

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading