Naučnici su u čudu: Mačke mogu da budu ključne u otkrivanju identita kriminalca
Foto: Shutterstock

Naime, naši kućni ljubimci mogu da budu i te kako od velike pomoći, posebno ukoliko su se zatekli na mestu zločina. Istraživanja su, zasad, sprovođena samo na mačkama, ali se pretpostavlja da i psi mogu da pomognu na taj način.

Kako pomažu mačke?

Na osnovu temeljnih istraživanja naučnici su došli do zaključka da, verovali ili ne, mačje krzno zadržava DNK uzorke svake osobe koja je bila u njihovoj blizini. Možda mačke ne mogu da kažu šta se dogodilo, ali prikupljanjem dokaza sa njihovog krzna i te kako mogu da pomognu u identifikaciji zločinca.

Kako je objasnila forenzičarka Hajdi Monkman sa Univerziteta Flinders u Australiji, mačke mogu postati relevantni svedoci u proceni prisustva i aktivnosti članova domaćinstva, odnosno nedavnih posetilaca na mestu događaja.

- Prikupljanje ljudske DNK treba da postane veoma važno u istragama na mestu zločina, ali nedostaju podaci o kućnim ljubimcima kao što su mačke i psi u njihovom odnosu prema prenosu ljudske DNK. Te životinje mogu biti veoma relevantne u proceni prisustva svih onih koji su se našli na mestu zuločina, pa i kriminalaca čiji DNK nehotice pokupe na svom krznu - objasnila je ona. 

Tehnologija analize DNK postala je toliko sofisticirana da mogu da se anliziraju čak i najsitniji tragovi genetskog materijala koji ljudi, hteli to ili ne, nehotice ostavljaju za sobom. Čak i ako mačka samo prođe pored kriminalca ona može pokupiti njegov DNK. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading