HLADNIJI DANI Temperature padaju, pa ljubimci počinju da doživljavaju niz promena kako s krznom, tako i s karakterom
Foto: Shutterstock

Naravno, uz povećanu količinu vlage i gljivice su tu našle svoj dom. U tim gomilama lišća mogu da se nalaze i razni glodari, da li se greju ili skrivaju, te i oni uginuli od trovanja, pa mogu biti izvor indirektnog trovanja mačke s nekim od otrova namenjenih glodarima.

HLADNIJI DANI Temperature padaju, pa ljubimci počinju da doživljavaju niz promena kako s krznom, tako i s karakterom

Foto: Shutterstock

 

Česte jesenje prehlade

Prehlada je jedna od najčešćih jesenjih problema ljubimica. Nagle promene temperature, izlaženje na hladno, vraćanje u toplo, ležanje na radijatoru, odozdo greje, a odgore struji hladan vazduh od prozora… Problemi s respiratornim infekcijama i s mokraćnim putevima su najčešći zdravstvene muke u ovom periodu godine. Ako primetite ikakve simptome bolesti u vidu kijanja, kašljanja, češćeg ili otežanog mokrenja kod svoje mace, obavezno kontaktirajte s veterinarom. Ne mora da znači da će odmah morati nešto i da se leči, možda samo mala promena ponašanja će rešiti problem, ali ako simptomi i dalje ostaju prisutni, zakažite pregled da bi se prevenirala hronična bolest koja će u zimu sigurno da kulminira.

HLADNIJI DANI Temperature padaju, pa ljubimci počinju da doživljavaju niz promena kako s krznom, tako i s karakterom

Foto: Shutterstock

 

Razbijanje dosade

Dosada – stres - preterano lizanje je zapravo kompleksna pojava kod mačaka koje naglo menjaju svoju rutinu. Sada, kada nema više posmatranja spoljnjeg sveta sa terase, kada ispred prozora nema više zanimljivih događaja, može da nastupi dosada i to na neki način treba razbiti. Najlakše je lizati se po celom telu, pa početi iznova i iznova, jer to može biti super zabava. Ali ova nova navika može preći u takozvano bolesno stanje zbog oštećenja dlake i preterane proizvodnje supstanci koje izazivaju svrab. Ovo nije alergija, već samo sindrom hiperestezije kože. Lako se prekida s nekim novim igrama, zabavnim stvarima koje odvlače pažnju. Ako je već došlo do oštećenja dlake na pojedinim delovima tela, obratite se veterinaru radi pomoći i saveta s upotrebom preparata za modifikaciju ponašanja.

Izležavanje na toplom

Ležanje na radijatoru je vrlo popularno ponašanje mačaka čim grejna tela u našim stanovima postanu topla. Teško ćete zabraniti izležavanje na toplom, ali makar napravite neku vrstu ležaljke da ne leže direktno na vrelom radijator. To može biti i urolan peškir, neka daska obložena nekim mekanim materijalom, ili ako želite kupite ležaljku koja je namenjena za ležanje mačke na radijatoru. U ovu grupu problema se može svrstati i problem sa svim drugim grejnim telima. Ležanje na otvorenom grejnom telu može izazvati čak i blaže opekotine ili oštećenje dlake, čak i blaže respiratorne probleme zbog preteranog isušivanja sluzokože gornjih respiratornih puteva. Ne treba zanemariti ni grejanje s klimama. Direktno ležanje ispod klime prilikom grejanja može izazvati određene zdravstvene probleme.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading