OVDE JA VLADAM! Mačke koriste razne načine da bi obeležile svoju teritoriju, ali i privukle suprotni pol
Foto: Shutterstock

Najpoznatije ponašanje koje manifestuje obeležavanje teritorije jeste piškenje: mužjaci i ženke, sterilisani ili na neki drugi način, mogu prskati kada osete potrebu da treba da ostave znak "zabranjeno upadanje - tuđa teritorija".

Ali mačke koriste i druge metode, otkriva magazin "Mačka".

Trljanje glavom

Kada vaša ljubimica trlja glavu o vas, ona vas u stvari obeležava svojim jedinstvenim mirisom i daje do znanja drugim mačkama da joj pripadate.

Trljanje glave je oblik izražavanja zadovoljstva i radosti - mačji ekvivalent izjavi: "Volim te, činiš me srećnim i opuštenim, drago mi je da si moj".

Bokovi i zadnjica

Mirisne žlezde na bokovima mačke i na dnu njenog repa su uglavnom neutralne u emocijama koje prenose.

Poruka sa boka i repne žlezde je kao dva suseda sa susednim parking mestima: "Ovaj prostor je bliže mojoj kući, a onaj bliži tvojoj, pa hajde da se dogovorimo da je ovaj moj, a onaj tvoj."

Foto: Shutterstock

 

Grebanje

Grebanje ima dvostruku funkciju: ostavlja vizuelni dokaz da mačka zauzima određeni prostor, a mirisne žlezde u jastučićima šapa mačke ostavljaju još jednu poruku koju mačke ne mogu da ignorišu.

Kada mačke na otvorenom grebu po predmetima, to je ekvivalentno postavljanju znakova "zabranjen prolaz" u vašem domu.

Mačke u zatvorenom prostoru takođe se češu, iako njihovo grebanje manje znači da upozore druge mačke da se udalje od njih nego da angažuju njihovu prirodnu potrebu da istegnu i neguju svoje kandže.

Zakopavanje

Ako imate mačku koja odbija da zakopa svoj izmet, ona govori svetu da je ona dominantna mačka na toj teritoriji i da nijedna druga ne sme da se igra s njom.

Ovo ponašanje je mačji ekvivalent grafitima za označavanje vlasništva nad travnjakom.

Foto: Shutterstock

 

Lizanje

Vaša mačka ume i te kako da obeležava teritoriju kada liže vas ili pak nekog od mačjih drugara.

Pljuvačka mačke nosi njen miris (da ne spominjemo miris onoga što je jela tog dana), a lizanjem ona obeležava vas, svog mačjeg prijatelja, svojim posebnim mirisom.

Promene u ponašanju

Ako su znaci neželjenog ponašanja učestali ili mačka pokazuje neke znake koje niste ranije primetili, najbolje je da je odmah odvedete kod veterinara, kaže dr vet. med Vladimir Terzin.

Mnogi od ovih poremećaja mogu ukazivati na ozbiljna oboljenja za koja je važno da se što pre i na pravilan način medicinski saniraju, jer mogu ostaviti ozbiljne posledice po zdravlje vašeg ljubimca.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading