STRUČNJACI IMAJU PRAVO REŠENJE Evo kako poboljšati ishranu mačkama
Foto: Shutterstock

Njihova ishrana treba prevashodno da se bazira na proteinima i mastima iz mesa, a na selima se još uvek mogu videti neke od njih koje jure miševe, guštere i u zasedi čekaju manje ptice kako bi ih ulovile.

Stručnjaci tvrde da to ne znači da ne treba da jedu povrće, jer ukoliko je pažljivo odabrano ono im može obezbediti specifične hranljive materije. 

Ukoliko mačka želi da jede povrće, pre svega treba uzeti u obzir njihovu starosnu dob kako tvrde veterinari.

Potrebe tek rođenog mačeta i starije mačke po pitanju ishrane uopšte nisu iste, jer kod nekih hroničnih ili akutnih zdravstvenih problema može postojati potreba za specifičnim dijetama na osnovu načina na koji njihova tela vare hranu i apsorbuju hranljive materije. 

Preporuka je da nakon što se mačići odviknu oko 8. nedelje od maminog mleka, uvede hrana koja omogućava jak imuni sistem i stalni rast.

Drugim rečima, puno proteina, zdravih masti i po malo kalcijuma, dok bi povrće trebalo izbegavati.

Odrasle mačke su već fleksibilnije kada je uvođenje novih namirnica u pitanju, a svakako bi i dalje trebale da piju puno vode i da unose dosta proteina.

Ipak, već u ovom periodu se mogu polako uvesti vlakna u njihovu ishranu, a veterinari tvrde da je ovo posebno korisno kada su kućne mačke u pitanju jer će im to pomoći da se duže osećaju site i manje prejedaju.

Ali dodaju da neke rase, poput mejn kuna sazrevaju tek sa tri godine. 

Starijim mačkama - od 11 godina i više, potrebna je ishrana zasnovana na zdravstvenim stanjima.

One imaju tendenciju da postanu manje pokretne, a istovremeno da gube na telesnoj masi, stoga je veoma važno da kod veterinara proverite šta je njena idealna kombinacija.

Ali ukoliko je zdrava i veterinar smatra da može da jede povrće u obzir dolaze šargarepa, celer, bundeva, spanać, batat, tikvica, brokoli, grašak i zelena boranija. 

Koje ne treba da bude prženo u ulju, začinjeno ili preliveno sosom, već servirano sirovo ili kuvano na pari tako da bude mekano i lako za žvakanje. 

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading