PET RASA PASA, IDEALNIH ZA DRŽANJE U STANU Ne prave buku i nered, a traže samo ljubav
Foto: Shutterstock

Ljubavi prema kućnim ljubimcima, često se ispreči jedna životna okolnost na koju nije lako uticati - život u stambenoj zgradi.

Kako ovo predstavlja i suživot sa većim brojem različitih ljudi, jasno je da prilikom odabira kućnog ljubimca, treba imati u vidu to da buka i nered koji pas nehotice može da ostavi za sobom, mogu da smetaju ljudima oko vas.

Pored toga, psima je potreban prostor za igru, a kako stanovi uglavnom ne predstavljaju pogodan teren za trčanje, skakanje i bacanje lopte, ponekad ni za kretanje, od velikih rasa treba odmah odustati.

Za ljude koji žive u stanovima, mnogo su pogodnije manje rase, kojima nije potreban veliki prostor za život i koje se odlično snalaze i u ograničenoj kvadraturi.

Njihovo kretanje je tiše, a kako nisu teške za dresiranje, neće svojim lavežom uznemiravati vaše susede.

Maltezer

Posebna pogodnost, kada se radi o maltezerima, jeste njihova dlaka koja se ne linja i koja ne izaziva alergijske reakcije, pa je ova mala bela pufna odličan izbor ljubimca i za osobe sa alergijom.

Što se održavanja tiče, potrebno je redovno češljanje kako se dlaka ne bi umrsila.

Preporučljivo je i štipanje, naročito u letnjim mesecima.

Uz to, potrebno je da posvetite veliku pažnju njihovim očima, jer njihove suze mogu da ostave tragove na belom krznu ove prelepe rase, koja mnoge podseća na plišanu igračku.

Umeju da budu teritorijalni, pa je potrebno pribeći dresuri još od malena. Kada su uznemireni ili uzbuđeni, mogu početi da laju, ali uz adekvatnu dresuru, ova navika može i da se suzbije.

Uz to, savetuje se i da ih redovno izvodite u šetnju. Velike su maze i uvek su raspoloženi za igru. Izuzetno su strpljivi i tolerantni.

Jorkširski terijer

Jorkširski terijeri, poznatiji i kao jorki, jesu dugodlaki psi koji se malo linjaju, ali čiju dlaku treba svakodnevno održavati kako se ne bi umrsila.

Njihov mali rast ne treba da vas zavara - izuzetno su karakterni, ali su takođe i vrlo su društveni, energični i radoznali. Mogu da budu i izrazito teritorijalni, pa je neophodno od početka primeniti metode dresure.

Potrebna im je redovna šetnja i igranje na otvorenom, kako bi potrošili energiju.

Nisu preporučljivi ako imate malu decu, koja u svom igranju mogu da budu i malo gruba, jer jorkširski terijeri umeju da budu i netrpeljivi.

Pudla

Pudle su poslušne i inteligentne, druželjubive i lake za dresiranje, sa kojim je neophodno započeti od malih nogu, kako ne bi postale previše ponosite i pomislile da su glavne.

Ono što je vrlo važno jeste da je dresura kod pudli vrlo lak poduhvat, jer one su najbolji učenici među svim rasama.

Ukoliko je dresirate na adekvatan način, biće veoma tolerantna i strpljiva sa decom, a vi ćete imati jednog vrlo poslušnog, a pronicljivog ljubimca.

Izuzetno su druželjubive sa poznatim osobama, inteligentne su i ne linjaju se, a njihova dlaka nema neprijatan miris.

Neophodno je redovno četkanje i održavanje njihove guste dlake, kao i redovno šišanje.

Patuljasti šnaucer

Patuljasti šnaucer je izuzetno pametan i zaštitnički nastrojen.

Nije agresivan, ali može da bude tvrdoglav. Voli da se igra, pa će uživati u vremenu koje provodi sa decom.

Ne linja se, a njegova dlaka nema neprijatan miris, što ga čini izuzetno pogodnim za stan.

Ne zahteva redovne šetnje, ali voli da se igra i provodi vreme napolju.

Ši cu

Ši-cu, ili tibetanski pas, poznat je kao veliki ljubitelj igre. Pored toga, veoma je umiljat, uživa u društvu ljudi i dobro se slaže sa drugim psima. Tolerantan je i prema deci. Ipak, ako im ne posvećujete dovoljno pažnje, mogu postati pomalo agresivni i nervozni.

Zanimljivo je da su mužjaci dosta tolerantniji i privrženiji vlasnicima od ženki. S obzirom na to da ima dugu dlaku, neophodno mu je redovno četkanje i održavanje iste, kao i povremeno šišanje. Neophodna mu je i redovna fizička aktivnost, pa je ši-cu idealan za aktivne ljude koji vole da džogiraju ili vrše druge sportske aktivnosti napolju.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading