NISTE NI SVESNI KOLIKO TO MOŽE BITI OPASNO Evo zašto nikada ne treba da date psu da vas liže po licu i rukama
Foto: Shutterstock

Možda ste u igri bezbroj puta dozvolili svom psu da vas poliže po licu ili drugom delu tela, ali to ne bi trebalo ubuduće da radite, kažu stručnjaci.

Naime, činjenica je da psi pronalaze različite načine da vam pokažu svoju ljubav ili lojalnost, ali u određenim situacijama treba da budete obazrivi i sprečite ih da to rade.

Psi vam pružaju svu potrebnu pažnju, pa se često može desiti da se nađete u zagrljaju - priznajte da često dozvoljavate svom psu da vas poliže.

Ipak, kada dopustite psu da vas liže, morate da budete svesni da to može da bude opasno po vaše zdravlje.

- U ustima vašeg psa nalazi se gomilu bakterija, virusa i gljivica - objašnjava doktor Nilandžan Nandi.

Pseća pljuvačka sadrži proteine koji su pogodni za negovanje i regeneraciju njihove kože, ali u njenom sastavu se nalaze i neki mikroorganizmi na koje čovek nije otporan i koji mogu da mu nanesu veliku štetu.

Neke bakterije koje psi prenose na čoveka izazivaju oboljenja poput klostridije, ešerihije koli, salmonele i kampilobakter.

- Kada vas pas poliže po koži, mala je verovatnoća da vam prenese ove bakterije, jer se tim putem apsorbuje jako mala količina njegove pljuvačke - objašnjava doktor.

Međutim, treba da budete oprezni jer njegova pljuvačka može da se nađe na vašem licu, pogotovo u blizini nosa i usta.

Tada je verovatnoća da se zarazite dosta velika, a najčešće nastrada sistem za varenje i tegobe su prilično komplikovane, od povraćanja i proliva do ozbiljnog trovanja.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading