POTREBNO JE DA OBRATITE PAŽNJU NA NEKOLIKO STVARI Pre nego što dovedete životinju u svoj dom
Foto: Shutterstock

Ako se pitate se da li je vreme da ispunite želju detetu i uzmete ljubimca, dobro razmislite. Radost koja nastaje dolaskom ljubimca u dom često može biti kratkotrajna. Kada on uđe u dom, čeka vas dosta obaveza.

Razlozi što ga želite

Dosta ljudi izbegava da postavi ovo pitanje pre uzimanja životinje. Ako kupujete ili usvajate samo zato što to "treba uraditi" ili ispunjavate želju deci - pogrešićete. Deca nisu u stanju da brinu o ljubimcu, ali ono može preuzeti određene zadatke.

Kakva su vaša očekivanja

Budite spremni na sat ili dva vremena nedeljno više za usisavanje i čišćenje životnog prostora. Takođe, ljubimac nema prekidač koji možete da isključite, pa onaj u stanu ne može da provede veći deo dana bez odlaska napolje. Ako novi član porodice dolazi u dom gde već postoji ljubimac, nađite načina da olakšate period prilagođavanja i jednom i drugom.

Da li ćete biti odgovoran vlasnik

O ishrani ljubimaca treba voditi računa, naročito u mlađem dobu. Usamljeni dani u ćošku dvorišta su nehuman tretman, a dovode i do neželjenih ponašanja i navika. Ako boravi napolju, potrebno je psa povremeno uvoditi unutra kako bi bio u društvu porodice. Istraživanja su pokazala da i psi i mačke luče više oksitocina, hormona ljubavi, kada su u interakciji sa vlasnicima.

Kada se sve sabere, konačan odgovor na pitanje da li su ljubimci dobri za ljude ili ne nije jednostavan. Istina je jedino da imati ljubimca ima i dobre i loše strane. Najbolje je da postavite pitanje: šta mogu da učinim za ljubimca, a ne šta on može da učini za mene.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading