Vlasnici obratite pažnju! Evo da li psi i mačke smeju da dele posudu za vodu
Foto: Shutterstock

Ako su vaši krzneni prijatelji navikli da sve dele, onda im verovatno neće smetati da piju vodu iz iste posude. Međutim, postoje određene prednosti i nedostaci koje je potrebno da uzmete u obzir ako se odlučite da im dozvolite da dele istu posudu za vodu.

Mačke i psi imaju različite potrebe za vodom

Sigurno znate koliko je važno da svim svojim ljubimcima svakodnevno obezbedite dovoljnu količinu čiste vode. Ona je neophodna kako bi telesna temperatura mačaka i pasa mogla da se pravilno reguliše, ali i da bi pomogla pri varenju, kao i izbacivanju štetnih materija iz sistema. Međutim, budući da su mačke i psi drugačije vrste životinja, svaka od njih ima različite potrebe za vodom.

Mačkama je generalno potrebno mnogo manje vode nego psima. Ako dele istu posudu za vodu, moglo bi se lako dogoditi da pas ne ostavi dovoljno vode za mačku, što može dovesti do dehidratacije. U tom slučaju će vam biti potrebna veća posuda za vodu, što dovodi do drugog problema: mačke su obično izbirljive kada je u pitanju pribor za jelo i piće. Lako bi se moglo dogoditi da mački ne odgovara previše duboka posuda sa vodom.

Da li mačke i psi mogu da dele istu posudu sa vodom?

U principu DA, ako su prijateljski nastrojeni jedno prema drugom, pas i mačka mogu da dele istu posudu sa vodom. Međutim, nikad ih ne bi trebalo prisiljavati na takvo nešto, posebno ako bilo ko od njih pokazuje snažne znake teritorijalnosti.

Da li je deljenje iste posude za vodu bezbedno?

Generalno govoreći, deljenje iste posude za vodu jeste bezbedno, pod uslovom da su obe životinje savršeno zdrave. Međutim, ako postoji bilo kakav zdravstveni problem s bilo koje strane, potrebno će biti da svako ima svoju posudu.

Bolesti koje se mogu preneti deljenjem iste posude za vodu su:

  • Besnilo - bolest koja se širi putem pljuvačke
  • Crevni paraziti – obe životinje čiste svoje krzno i intimne delove svog tela jezikom. Ako jedna od njih ima crevne parazite, ono će biti preneseni sa jezika u vodu za piće.
  • Virusne ili bakterijske bolesti – brojne bolesti izazvane bakterijama i virusima se mogu preneti sa psa na mačku i obrnuto putem vode u istoj posudi. Najbolji način da se pobrinete da svoje ljubimce zaštitite od virusnih i bakterijskih bolesti je da ih vakcinišete na vreme.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading