ČIST KO DUŠA Mnogi vlasnici pasa imaju dileme kada i kako najbolje da osveže svog ljubimca
Foto: Shutterstock

Mnogi vlasnici pasa se pitaju koliko često treba kupati psa. Neke rase je potrebno češće kupati, neke ređe. Ipak, imajte u vidu da preterivanje može naškoditi koži vašeg ljubimca. Nikako ga ne kupajte češće od jednom u dve nedelje.

 

Štenci bez šampona

Psi se uglavnom ne kupaju pre drugog meseca. Čak se i tada se ne savetuje šamponiranje, sem u slučaju da su baš prljavi ili ako imaju neprijatan miris.

Foto: Shutterstock

 

Pripremite ga

Odvedite psa u kupatilo i zatvorite vrata. Ne ostavljajte ga samog, jer će se uznemiriti. Sipajte mlaku vodu u kadu i stavite peškir na dno da se ne bi klizao. Pustite ga da se malo prilagodi u vodi.

 

Četkanje pre kupanja

Sve pse treba iščetkati pre kupanja. Kako one s dugom ili kovrdžavom dlakom, tako i kratkodlake. To će vam olakšati šamponiranje krzna I sprečiće da se zamrsi.

 

Šamponirajte od leđa

Ljubimca prvo pokvasite vlažnom krpom, jer psi ne vole naglo polivanje. Potrebno je da ga dva puta našamponirate. Šampon nanesite prvo na leđa, pa na stomak, noge i rep. Dobro isperite šampon da ne bi došlo do iritacije i isušivanje kože. Krzno osušite fenom na niskoj temperaturi, pa iščetkajte.

Najvažniji razlozi za brčkanje

* Otklanjaju se nečistoće i prljavštine koje se zadržavaju na dlaci.

* Sprečava se pojava alergijskih reakcija.

* Iritacije i svrab se svode na minimum.

* Neutrališu se neprijatni mirisi.

* Pospešuju se zdravlje i izgled krzna i kože psa.

* Smanjuje se linjanje i opadanje dlake.

Foto: Shutterstock

 

Moguće je i suvo pranje

Nekim vlasnicima su šamponi za suvo pranje najbolji. Mogu biti kao prah ili puder. Oni neće očistiti psa kao klasični šamponi, već će smanjiti neprijatan miris i skupiti prljavštinu. Koža će biti čistija, a dlaka sjajnija. Ne koristite ih na psima koji imaju otvorene rane, infekcije ili iritacije. Najbolje je da prvo nanesete malo šampona na dlaku psa i vidite da li će doći do reakcije. Ako vidite da hoće, odvedite ga kod veterinara.

Foto: Shutterstock

 

Perite i stvari psa

Kupanje psa gubi smisao ako mu je krevet prljav. Kada mu kupujete krevet, birajte onaj koji ima presvlaku od perivog materijala. Ogrlicu i povodac ne morate prati često, ali ih održavajte.

 

Komentari (0)

Loading