NIKAD NIJE BEZ RAZLOGA Zašto pas laje uzalud
Foto: Shutterstock

Kada ljubimac laje bez razloga, to može da bude frustrirajuće za vlasnike, piše magazin „Pas“.

Foto: Shutterstock

 

Čuje ono što vi ne možete

Ovakvo lajanje nije znak ludila psa, već se najčešće tiče nečega što mi ne možemo da vidimo. Nije reč ni o kakvim paranormalnim pojavama, već o reakciji njihovih osetljivih čula na mirise ili zvukove koje naša čula ne mogu da registruju. Pseće čulo sluha mnogo je superiornije od ljudskog. Dok mi čujemo samo zvučne frekvencije, psi reaguju i na one koje se nazivaju ultrazvučnim. Može se desiti da pas laje na tihi zvižduk prolaznika na ulici, ili škripu miševa u tavanici, koje čovek ne uspeva da čuje.

Foto: Shutterstock

 

Nanjuši miša na tavanu

Čulo mirisa je kod pasa još izraženije, pa tako može da nanjuši prisustvo životinje veoma daleko, a mi sedeći u fotelji ne moramo znati ništa o tome. Analiza mirisa kod psa je čak 40 puta veća nego kod ljudi. Psi ponekad reaguju lavežom i na ono što su primetili pre nas. Ako uoče dinamične aktivnosti napolju, poželeće da im se približe ili da zaštite teritoriju lajući na njih.

Foto: Shutterstock

 

Zdravstveni problemi

Na kraju, lajanje „uprazno” može biti i pokazatelj nekih zdravstvenih problema, pogotovo ako je ono učestalo tokom dana i ako se ponavlja. Ako sumnjate u to, odvedite ljubimca kod veterinara.

Komentari (0)

Loading