Nećete moći da im odolite: Otkrijte koje rase pasa su najpopularnije
Foto: Pixabay

Ovih pet rasa pasa su najpopularnije na svetu:

Labrador

Labrador retriveri su rasa koja je ubedljivo najzastupljenija na reklama, te se često i osobe koje zaziru od pasa razneže kada ih vide.

Poznati su po svojoj druželjubivosti, a rasa je sama po sebi uzgajana za fizički rad i za sakupljanje predmeta u vodi. To znači da obožavaju da plivaju, da im je kontakt sa ljudima jako blizak i da su idealni kao terapeutski psi.

Mogu da porastu do 55 centimetara u visinu i dostići težinu između 30 i čak 45 kilograma. Žive od 10 do 12 godina.

Nemački ovčar

Važe za jednu od najinteligentnijih rasa pasa, te im je uglavnom zato i prepušten posao čuvanja doma. Nemački ovčari ili vučjaci su takođe radni psi i često ćete ih videti kako rade u vojsci ili policiji. Prvobitno su služili za čuvanje stoke, a vremenom su postali lojalni i poslušni u interakciji sa ljudima.

Mogu da porastu između 55 i 65 centimetara u visinu i da teže između 30 i 40 kilograma. Životni vek nemačkog ovčara je od 9 do 13 godina.

Zlatni retriver

Kao i njihovi najbliži srodnici labrador retriveri, i zlatni retriveri su veoma često viđeni u domovima širom sveta. Njihova duga zlatna dlaka i umiljate oči ih čine jako popularnim porodičnim psom, ali i njihov umiljat i prijateljski stav.

Sjajni su sa mališanima i obožavaju kada mogu da trče po dvorištu u društvu svojih omiljenih ljudi. Oni su vrlo okretni i aktivni psi, uprkos svojoj visini od 50 do čak 62 centimetra i težini od 25 do 35 kilograma. Prosečan životni vek ove rase je između 10 i 12 godina.

Engleski buldog

Engleski buldog je omiljeni ljubimac mnogih porodica. Ovaj maleni i buckasti pas je svima omiljen zbog svoje živahne i odane prirode.

Iako na prvi pogled izgleda strašno, njegova priroda je nežna, te su savršeni za igru sa decom. Ovaj simpatični debeljko ume ponekada da deluje lenje i nezainteresovano, ali je uglavnom čio i spreman za zabavu.

Mogu dostići visinu od 31 do 40 centimetara i težinu od 22 do 25 kilograma. Žive između 8 i 10 godina, a smatra se da su u zrele godine ušli posle šeste godine života.

Bigl

Ovaj trobojni ušati i okati pas mnogima prvi padne na pamet kada pomisle na kuce. Radoznalo njuškalo je najstariju pas gonič, a potiče doba stara Grčke, te se prvi put spominje oko 400. godine pre nove ere.

U prošlosti je bio česti pratilac engleskom plemstva u lovu, a sada je rado viđen kao kućni ljubimac mnogih porodica. Prijateljski je nastrojen, veseo, vedar i razigran.

Može dostići visinu od 33 do 41 centimetra i težinu od 9 do 11 kilograma. Ova rasa je jedna od dugovečnijih, jer biglovi mogu da požive između 12 i 15 godina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading