PONAŠAJU SE KAO BEBE Evo zašto mačka ima običaj da nas iznenada ujede dok prede
Foto: Shutterstock

U jednom momentu mirno će da sedi na vašem krilu i da prede, a već u sledećem će pokušati da vas ugrize. Razumljivo je da će vas ovo mačije ponašanje potpuno zbuniti i da ćete se pitati šta se događa s njom.

Međutim, ako mačka pokuša da vas ugrize dok prede, to zapravo nije neobično ponašanje. Većina mačaka ima tendenciju da se oseti previše stimulisano ako je dugo mažena. S druge strane, postoji mogućnost da pokušava nešto da vam kaže, a vi niste pažljivo na to obratili pažnju. Budući da ne govorimo istim jezikom, ponekad je teško dešifrovati mačije ponašanje.

Zašto vas mačka časti ljubavnim ugrizima?

Većina vlasnika mačaka, svoje mezimice grli i mazi u znak naklonosti. Međutim, ponekad je dogodi da se seansa ljubavi završi na čudan način, odnosno da mačka ugrize vlasnika za ruku i iskoči mu iz naručja.

Ovo može da se desi kad najmanje očekujete i da vas navede da pomislite da ste nešto pogrešno uradili. Zašto mačka tako reaguje?

Poručuje vam da joj je dosta maženja – Iako deluje kao da bi vam dozvolila da je mazite po ceo dan mačka se vrlo lako zasiti maženja. Njena koža je puna nervnih završetaka, posebno na pojedinim mestima, koje ako intenzivno mazite možete nesvesno previše stimulisati. Umesto zadovoljstva mačka će početi da se oseća neprijatno i poželeće da vam to što pre stavi do znanja. Njen ugriz je najkraći put.

To je zapravo ugriz iz zabave – Neke mačke uživaju u gruboj igri, koja osim zuba uključuje i kandže. Grickanje tokom igre je mačiji način da vam pokaže svoju lovačku stranu ličnosti. Još dok su sasvim male mačke sa svojim sestrama i braćom u leglu vežbaju svoje veštine savladavanja plena kandžama i zubima. Kada je doneste u svoj dom, vi postajete njen drugar za igru. Pa opet, tanka je linija između razigranih i agresivnih napada. Ako vam njeni ugrizi izazivaju povrede, moraćete da pronađete način da se mirnije igrate sa njom.

Traženje pažnje – Mačke su prilično nezavisne i vrlo specifične u pogledu toga šta i kada žele. Ako se ispostavi da želi vašu pažnju, ugriz za ruku bi mogao da bude njen način da vas zamoli da se igrate sa njom. Slično ovako se ponašaju i ljudske bebe, kada koriste plač da bi skrenule pažnju na sebe.

Znak bolesti – Ugriz takođe može biti mačiji način da vam saopšti da se ne oseća dobro, posebno ako je praćen glasnim predenjem. Ako mačka izgleda slabo, odbija da jede i gubi na težini, trebalo bi da je što pre odvedete na pregled kod veterinara.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading