MAČJE IGRALIŠTE Obezbedite svojoj ljubimici prijatan, zanimljiv i siguran prostor za život
Foto: Shutterstock

To što možda živite na osmom spratu gradskog solitera nikako ne znači da svom mezimcu ne možete da priuštite prirodnu oazu. Za početak, udobno mesto kraj prozora pruža macama dragocen pogled u spoljni svet. Penjalice, grebalice i police po kojima ljubimac može da se pentra pružaju mu mogućnost da oponaša svoje prirodno ponašanje - da vreba, pritaji se, ima pogled na situaciju s visine, da vežba i jača svoje mišiće.

Foto: Shutterstock

 

Račvasta grana

Nije vam potrebno mnogo novca, već najpre da budete maštoviti i dovitljivi, te da razmišljate kao mačka. Za početak, kada se šetate parkom i ugledate deblju granu koja se račva, ponesite je kući i prislonite uza zid. Naravno, vodite računa da bude stabilna kako se životinja ne bi povredila. Uživaće da se penje i da grebe po primamljivoj teksturi kore drveta.

Kutak za baštu

Ako je ikako moguće, baštu smestite u deo sobe kraj prozora gde ima svetla, ali gde će maca imati i mogućnost da, osim u opojnim mirisima i pentranju po granama, uživa i u pogledu. U ovaj kutak doma možete postaviti i penjalice, kao i udobni jastuk za spavanje.

Foto: Shutterstock

 

Oprezno sa saksijama

Još jedan važan savet je da saksije u vašem domu ne budu prevelike i da, po mogućstvu, ne budu na podu jer postoji rizik da ih maca koristi kao toalet. Ako su ipak na podu, gledajte da biljke budu gusto zasađene da maca ne može stati u nju. Idealne su manje, okrugle saksije.

Foto: Shutterstock

 

 

Biljke

Od biljaka koje mace vole i koje su za njih bezbedne, a koje će lepo izgledati i u vašem domu izdvajamo:

Trave – određene grupe biljaka iz porodice žitarica mačke vole da jedu, a to su najčešće ovas i ježevica. One uglavnom regulišu varenje, olakšavaju transport dlake koju je mačka unela kroz digestivni sistem, a pružaju i dodatnu količinu vitamina

Hlorofit – zeleni ljiljan - ima duge, sabljaste, svetle listove koje kućne mačke smatraju vrlo ukusnim. A i lepo izgleda.

Mačji timijan - proizvodi prodoran, aromatičan i oštar miris koji ima sličan efekat kao mačja trava jer se životinje trljaju o biljku.

Ruzmarin – zbog opojnog i snažnog mirisa mace ga takođe vole, a vi budite sigurni da će vam dom uvek prelepo mirisati. Služiće vam kao začin, plus odbija buve i dosadne komarce.

Peršun – lepo miriše, a ujedno imate i začin za ručak.

Komentari (0)

Loading