ŠTA ZNAČI KADA PAS LIŽE USNE? Želi da nam pošalje važnu poruku
Foto: Shutterstock

Ako vidite psa kako liže usne, možete da predpostavite da jede, ali ako u blizini nema hrane, pas bi mogao da liže usne jer se oko njega dešava nešto što doživljava kao pretnju. Lizanje usana je vrsta komunikacije psa, a pas koji liže usne koristi govor tela da bi vam rekao kako se oseća.

Oblizivanje usana kod pasa je gest smirivanja. Psi pokazuju određena ponašanja i radnje kada su pod stresom ili im je nešto neprijatno. Na ovaj način mogu da pošalju poruku da su zabrinuti.

Primer ovoga može da se vidi kod psa koga izgrdite jer je nešto loše uradio jer vas on u tom trenutku vidi kao pretnju. Ovo je način psa da kaže da on nije pretnja osobi koja se ponaša neprijatno.

Da bi se sve završilo pozitivno, "zamolite" svog psa da uradi nešto jednostavno što već zna, na primer, da sedne. Nagradite ga poslasticom i pohvalom. Pokušajte da se igrate sa svojim psom neko vreme da biste se povezali i pomogli mu da se opusti.

Još jedan važan mogući razlog za prekomerno lizanje usana kod pasa je zdravstveni problem. Pas bi mogao da liže usne zbog mučnine, bolesti zuba ili bolova u ustima. Kada ste u nedoumici, trebalo bi da se obratite svom veterinaru.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading