NARODNI PAS Rasa boseron, prepoznatljiva po crvenim šapama, odana je i čvrstog karaktera
Foto: Shutterstock

Ovi psi su u rodnoj Francuskoj odgajani kao psi ovčari - čuvari stada, i njihovi vlasnici opisuju ih kao pse sa inteligencijom border kolija ali u velikom i snažnom telu.

Interesantno je da su odličan izbor za osobe ženskog pola, jer su prema njima nežni, veoma privrženi, ali i neprikosnoveni zaštitnici.

NARODNI PAS Rasa boseron, prepoznatljiva po crvenim šapama, odana je i čvrstog karaktera

Foto: Shutterstock

 

Francusko poreklo

Poznat i kao boseški ovčar, boseron je ovčarski pas koji nastanjuje predele Francuske jugozapadno od Pariza.

Prema dostupnim podacima, rasa je nastala još u srednjem veku, a ovi psi su imali višestruku ulogu - bili su pratioci i pomoćnici vojnika, telohranitelji i čuvari, spasioci, takmičari, društvo i pratnja ljudima, ali je njihova najpoznatija uloga u kojoj se i najbolje snalaze - čuvari stada.

Zbog svih ovih kvaliteta postali su omiljeni s obe strane Atlantika, pa se tako i danas boseron nalazi u domovima kao mezimac, ali i na farmama kao izvrstan čuvar stada.

Na izložbi pasa u Parizu daleke 1863. zvanično su priznati kao rasa.

NARODNI PAS Rasa boseron, prepoznatljiva po crvenim šapama, odana je i čvrstog karaktera

Foto: Shutterstock

 

Graciozni i elegantni

Iako se njihova mišićavost i snaga vide već na prvi pogled, psi rase boseron su veoma graciozni i elegantni pri kretanju.

Imaju crnu dlaku sa braon šarama, a specifični su po crvenkastoj boji dlake na šapama po kojoj su i dobili ime - bas-ruž što na srpskom znači "crvene čarape". Njihov pogled nedvosmisleno odaje iskrenost i samopouzdanje, te ulivaju poverenje svakom u njihovoj blizini, kako ljudima, tako i životinjama koje čuvaju.

Nisu dobar izbor za neiskusne vlasnike, jer ovaj inteligentni radni pas lako može postati dominantan i preuzeti kontrolu nad vlasnikom, ukoliko se s njim odmalena ne radi dosledno i strpljivo, s ciljem da bude na usluzi čoveku i da pomogne u radu. Ukoliko ima iskusnog vlasnika, boseron će, bez obzira na to da li je kućni ljubimac ili čuvar stada, biti veseo, ali ujedno i zaštitnički nastrojen pas koji će do smrti braniti manje od sebe, ugrožene i nezaštićene.

NARODNI PAS Rasa boseron, prepoznatljiva po crvenim šapama, odana je i čvrstog karaktera

Foto: Shutterstock

 

Neophodan trening

Ovim psima je zbog naglašene aktivnosti i snage potrebna kvalitetna ishrana bogata proteinima. Skloni su gojenju, pa u konsultaciji s veterinarom vodite računa o njihovoj ishrani. Poslastice i nagradice u vidu hrane od ogromne su važnosti prilikom treninga. Pas ove rase je hrabar ali poslušan, i učiniće sve da udovolji svom vlasniku i ispuni njegova očekivanja. Kako bi u domu bio miran i srećan, svakog dana mora se izvoditi i mora biti aktivan kako bi utrošio energiju i nepresušnu snagu. Ovaj pas u domu mora znati ko mu je gazda. Psi ove pasmine su i kao štenci veoma snažni i aktivni, brzo rastu, pa nisu najbolji izbor za porodice s malom decom, ali onoj starijoj biće najbolji prijatelj i zaštitnik. Najbolji su izbor za osobe koje žive u kući i imaju prostrano dvorište. Boseronu je potrebno i dosta mentalne stimulacije, pa mu uvek zadajte zadatke koje mora da reši i imaćete srećnog psa. Takođe, imajte na umu da ovi psi ne vole rutinu, već nove stvari, izazove. Kad god možete povedite ga sa sobom na planinarenje, upišite ga na časove agilitija, neka trči sa vama, putuje.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading