LEKARI ISTIČU Nije poželjno da vas pas liže po licu
Foto: Shutterstock

Pošto su psi postali ravnopravni članovi porodica, često ćete videti kako ljubimac liže lice vlasniku, a on se smeje jer to smatra iskazivanjem ljubavi, piše magazin "Pas".

Rizici

Postoje naučni dokazi da pas svojim poljupcima čoveku može preneti bakterije koje uzrokuju stomačne probleme.U ustima mezimaca nalazi se i veliki broj drugih mikroorganizama.Zamislite samo šta sve pokupe iz šetnje dok njuškaju pozadinu drugih pasa, izmet, ostatke hrane.

Imuni sistem

Lekari ipak napominju da bi trebalo izbegavati da psi ližu lice, bez obzira na to koliko vam je jak imunite.Ako redovno održavate higijenu usta psa, vakcinišete ga i štitite od parazita, rizik da vam pas prenese bolest smanjen je na minimum.

Šta nam poručuju

Dejna Ebeki, stručnjak iz ASPCA, objasnila je da lizanje ima različita značenja.

- Kada vas pas dugo liže i mrda repom i telom, to je znak da ste mu dragi i da vam je privržen.Međutim, kada vas kratko liže, to znači da prikuplja informacije i da još ne zna šta da misli o vama - kaže Ebekijeva.

Lični prostor

Mnogi će vas liznuti kao znak da se pomerite jer ste im preblizu i narušavate njihov lični prostor.Ljudi se često previše unesu psu u lice, a njima to nije uvek prijatno.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading